BOILI KATKI MADDELERI ve ÖZELLIKLERI - CarpTR

Geri Git   CarpTR > CarpTR - The Turkish Angler Team > SAZAN YEMİ - CARP FOOD

Yanıtla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Eski 25-11-10   #1
carp911
Administrators
 
carp911 kullanıcısının avatarı
 
mehmet çetin
Giriş: 29-02-2008
Konum: avcılar-İST
Mesaj: 1,201
Meslek: teknik
Varsayılan BOILI KATKI MADDELERI ve ÖZELLIKLERI

BOILI KATKI MADDELERI ve ÖZELLIKLERI





Bir cok balik yemi katki maddelerinde amac


*Cabuk bozulan yemlerin ömrünü uzatmak.
*Yemin besleyicilik degrini korumak.
*Yemin dokusal özeligini gelistirmek.
*Bu yemlerin rengini ve cekici özeligini artirmak ve korumak.
*Yem cesitliligini saglamak



Kisaca sunu diyebiliriz Tek basina yüksek besin degeri tasimayan,yemlere bilincli olarak dogurudan veya dolayli olarak katilan,ürünün görünüm besleyicilik ve yapisini düzeltmek korumak icin katilan sinirli miktarlarda ilave edilen ürüne yem katki maddesi denir.

Bi hayli zamandir biline boili ve pellet yemlerin son senelerde daha da cok kullaniminin artmasi firmalarin ve kisileri daha özenerek bu isin üzerine durmalari beraebrinde cesitli katki maddelerinin üretimini de tesvik etmistir,asagida cesitli kaynaklardan derleyip topladigim ve daha gelsitirmesini sürdürecegim bir yem ve katki tablosu yayinlamaktayim umarim yardimci olabilirim sizlere.

Yem katki maddelerini nasil siniflandirabiliriz!

a.Kaliteyi koruyarak raf ömrünü uzatanlar
*Antimikrobialler ve Antioksidanlar

b. Yapiyi hazirlayanlar
*Stabilazatörler,Emülsifiyeler,mayalar,nem ajanlari,dolgu maddeleri parlaticilar ve baskalari.

c.Aroma tat ve renk kalitesini gelistiriciler
*dogal ve yapay renk ve aromalar.

d.Besin degirini koruyucular ve besin degerini gelistiriciler.
*vitaminler ve proteginler ve amino acidler.



1.Antimikrobiyaller

Tuz, şeker, sirke, baharat gibi doğal maddeler
Herbisit ve insektisitler dışında bozulmayı ve diğer kayıpları önlemek için koruyucu amaçlarla gıdaya katılan bütün kimyasal maddeler “kimyasal koruyucu” olarak bildirilmiştir.
Antimikrobiyal maddeler,yemlerde istenmeyen ancak herhangi bir nedenle bulunabilen bakteri, küf ve mayaları, patojen olan veya olmayan her türlü mikroorganizmayı ortamdan yok etmek, çoğalma ve faaliyetlerini önlemek için yemlere katılmaktadır.Bu maddelerin etkili olabilmesi için ortamın su aktivitesi ve kullanılma miktarı önemlidir.Mikroorganizmaların olumsuz etkilerini ve toksik yönden meydana getirdikleri zararları önlemek için kullanılan yem katkı maddesinin seçimi kadar önemli diğer özellikler ise, bu maddelerin belli bir saflıkta, basit yapıda, geniş bir spektrumda etkili olmasıdır.Ayrıca, bu maddelerin tüketimlerinden dolayı meydana gelebilecek sakıncaların da en düşük düzeyde olması, toksik olmamaları ve yağ dokularında birikmemeleri gerekmektedir.
Antimikrobiyallerin etkisi, çoğalmayı durdurucu veya öldürücü olabilir.Koruyucu madde katkısı ile mikroorganizma ölümü; genetik yapıların etkilenmesi, protein sentezinin etkilenmesi, enzim sisteminin etkilenmesi ve hücre duvarlarının etkilenmesi şeklinde görülmektedir.

2.Antioksidanlar
Canlılarda oksijenin görevi solunumdaki görevi ile özdeşleşmiştir, ancak bu fonksiyonu esnasında moleküler oksijenin bir kısmının indirgenmesi söz konusudur. Yani yaşam için elzem olan oksijen aynı zamanda toksik etkiye de sahiptir. Bu toksisite oksijenin oluşturduğu serbest radikallerden kaynaklanmaktadır ve bu radikallerin tümü biyolojik sistemler için zararlıdır.
Yağlar ve yağ içeren gıdalar hava oksijenin etkisiyle oksidasyona uğramaktadır. Oksijen, gıdanın yağ, karbonhidrat ve proteinlerine etki ederek, az veya çok hissedilebilen kalite düşmelerine neden olmaktadır. Gıda bileşenleri ve havanın oksijeni arsında kendiliğinden meydana gelen olaya “otoksidasyon” adı verilir.
Oksidasyona yol açan veya onu hızlandıran reaktiflerin başında oksijen gelir; ayrıca ışık, sıcaklık, demir ve bakır gibi metal iyonları, bir kısım pigmentler ve doymamışlık derecesi oksidasyonu hızlandırmaktadır. Bu faktörler ortadan kalktığı taktirde, oksidasyon önlenebilmektedir. Ancak pratikte bu mümkün olamamaktadır. Dolayısıyla, otoksidasyonu, dışardan herhangi bir madde katmadan önlemek çok zordur.İşte, otoksidasyonun fiziksel ve teknolojik yöntemlerle önlenemediği durumlarda, antioksidanlar ve sinerjistler katkı maddesi olarak kullanılmaktadır.
Bu koruyucu maddeler, yem kalitesini arttırmayıp onlara herhangi bir yabancı tat ve koku da vermezler. Arzulanan kalite, ancak, uygun hammadde üretim tekniği, ambalajlama ve depolama şartları sağlamak suretiyle elde edilebilir.


3.Stabilazatörler
Cok çeşitli fonksiyonu olan maddelerdir. Bunlar, yem sanayinde üretiminde arzu edilen yapıyı oluşturmak, belli bir yapıyı korumak veya iyileştirmek amacıyla kullanılan katkı maddeleridir. Stabilizörler bu fonksiyonlarını, yemlerin farklı fazları arasına homojen bir şekilde girerek ve ortama stabil ( dengeli, karalı, sağlam, değişmez ) bir yapı kazandırarak yerine getirirler. Molekül yapılarındaki farklılıktan dolayı stabilizörlerin yüzey aktiviteleri emülgatörlerden genellikle daha düşüktür


4.Yapay aromalar ve Renklendiriciler
Doğal maddelerin bileşenlerinin saptanmasından sonra üretilmiş olan bileşiklerdir. Doğal tat – koku maddelerine karakteristik nitelikleri veren bileşikler, yapay yollarla üretilerek çok çeşitli aromatik maddelerin yapılması yoluna gidilmiştir. Bugün dünyada yaygın olarak kullanılan 300 kadar sentetik çeşni katkısı vardır. Bunlar çeşitli gruplar içine dahil edilmişlerdir. Çoğunluğu, terpen hidrokarbonlar ve bunların oksijenli türevleri ile aromatik bileşiklerdir
Renklendiriciler teknolojik işlem görmüş cesitli ürün ve madelerden dogal ve kimyasal yollardan elde dilmis bir ürüdür saticilarin kisilere göz doyumunu ve tat renk ambiyansini yakalamak icin kullandiklari üründür.
.5.Vitaminler ve Aminoacitler

Vitaminler insanlar ve hayvanlar tarafından sentez edilemeyen ve sağlıklı büyüme, üreme ve diğer fonksiyonlar için düzenli olarak diyette bulunması gereken ve eksikliği durumunda, özel bir bozukluk veya hastalık meydana getiren organik bileşiklerdir.
Vitaminlerin yapılarındaki büyük farklılık nedeniyle kesin bir kimyasal sınıflandırma yapılmamaktadır. Tüm vitaminler ya oldukları gibi veya provitaminleri şeklinde bitkiler tarafından sentez edilir. Genel olarak vitaminler yağda çözünen, suda çözünen ve vitamin benzeri maddeler olarak üç grupta sınıflandırılabilir.
Aminoasitler proteinlerin yapı taşlarıdır. Proteinler metabolizmanin enerji ihtiyacından başka büyüme ve yıpranan dokuların tamir edilmesinde önemlidir.
Vitaminlerle yemlerin zenginleştirilmesi yöntemleri, Yem sanayinde “vitaminleştirme” ve “kıymetlendirme” tabiri ile ifade edilir. Kıymetlendirme, aynı zamanda mineral maddeler ve diğer esansiyel bileşenlerle zenginleştirme anlamına da gelmektedir.Gıda üretiminde kıymet arttırma, yemlerin hazırlanışına göre özellikle vitamince zengin gıdaların ilavesi şeklinde uygulanır.



6.Enzimler
Biokimyasal tepkimeleri baslatan,hizlandiran ve tepkimelerden degismeden ayrilan bilesiklerdir.Enzimler kimyasal olarak protegin yapisinda,proteginlerin kimyasal ve fiziksel tüm öezelliklerine sahip kimyasalardir.


Yapilacak olan yemin temel kombinasyonlari genelde o iklimdeki ve o bölgedeki tatli suyu kaynaklarindaki yasam populasyonu ve gida cesitliligle ile ilisik olabilir.

Senelerdir cesitli yurt ici ve yurt disi forularinda elimden geldigince takip etmekteyim ve bu konu üzerine yogunlasmaktayim bir cok sahsi tecrübem de olmustur.

Fransada ki göllerde agirlikli olarak hayvansal katkili ürünlerk kullanilmaktadir ordaki tatli su rezervlerinde bulunan midye kerevit bunun basilica sebeplerindendir ,bu demek degildir ki baska bir yem ile avlanilamaz.

Tabiki bizlerin de cevresindeki göllerde ve tatli su kaynaklarinda bu tür canli yasamlari vardir ama hemen bu tür bir yem alip balik tutacaz da anlamina gelmiyor,Erdinc abinin yayinladigi bir yazi vardi EMEK VERMEDEN SAZANI GÖLDEN CIKARAMAZSIN burda kilit emek emek emek….

Bu yemin basariy aulasmasi icin ,Öncelikle korunakli avlaklara ihtiyacimiz var.
En büyük görev de bizlere düsüyor kesinlikle her gitimiz gölde süphe etimiz yada sahit oldugumuz olumsuzluklari gerekli kisiler ile paylasarak kacak avciligin önüne gecmek.
Düzenli bir sekilde elimizdeki yemi sürekli gidebilecegimiz avlaklarda denemek bu 3-5 ay yada bir sene de sürebilir ama sonucunda kesinlikle zafer olacaktir .




Öncelikle sunu bilmelisiniz ilk yaptiginiz yada 3-5 ci yaptiginiz boili yada hamur topu esas olarak istenilen boili kivaminda olmaz.
Metin Yamagin tabir etigi gibi kurabiye olur ama zamanla ugrasarak daha cok arastirma yaparak tecrübe ederek bir boilide kullanilmasi gereken muhtemel katki madelerini temini ile zaman icerisinde verimli bir boili gelsitirmek sizing elinizde.

Bazi temel karisimlara ayiracaksak bu ürünü,

1.boili
2.popup (yüzen boili)


Boili
Cesitli tahil unlari tahil cekirdekleri baklagiller, firincilik artikalri cesitli yagilar,özel karisimlar hayvansal unlar aroma renk tat karistirilrak elde edilen ürün karisimidir yuvarlak yada rasgele sekillendirilen kaynatilarak yada buhar kazaninda pisirilerek hazir hale getirilir.

Mevsimsel

a) Yazlik boili
b) Kislik boili


Yapi esasli

a) hayvansal ürün katkili boili
b) meyve aromali boili
c) Hayvansal ve meyva aromali boili



a) Temelinde katki ve aroma olarak hayvansal ürünler iceren yemlerdir genelde balik,kalamar,karides,antarktikakrili,midye,ciger, kan,kemik ve baska hayvansal unlar yada karisimlar katilarak yapilanüründür.
b) Temelinde aroma olarak cesitli meyve aromalari iceren bir cok tahil unlari cesitli cekirdekler özel protegin ve gida zenginlestiricisi katki maddeleri ile yapilan karisimlardir .
c) Hayvansal ve meyva aromali karisimlari birlestirerek yada iki hamurun yan yana koyarak iki renkli ve iki farkli aromali olan karisimdir bu iki renk ve aroma ayni zamanda meyva aromali karisimlarda da uygulanir.



Popup

a) Hayvansal popup
b) Meyva aromali popup




Yüzen boili genelile plastic, poliüretan yada boili benzeri karisimlar ile özel olarak hazirlanan üründür.
Yüzen boili genellikle otlak bölgelerde yemi otun arasindan belirli bir seviyede tutmak yeme hareket kazandirmak icin tek basina yada boili ile birlikte kombine ederek kullanilan bir üründür.
Aroma olarak hayvansal ve meyva aromalilari vardir yine poliüretandan üretilmis aromali cesitleri de bulunmaktadir.







Yazlik ve kislik boili arasinda bazi farkliliklar vardir kislik boilerde genelde yaga orani mümkün oldugnca az olmali su soguk oldugu icin boilinin cözülmesi ve su emilimi cok gec olur, genelde daha gevsek yapili Karbonhidrat acisindan zengin aromasi daha az olmali bildigimiz üzere SAZAN efendi kisin daha az yem yer ve daha secici davranir onun icin daha az yem ile yemlenmeli ayni zamanda avlak.

Yaz aylarinda özellikle havyar sonrasi hizli bir sekilde beslenme ihtiyaci duyar ve sürekli yeme arzusu icersindedir daha yüksek protegin enerji veren bütün herseyi yer.


Temel birkac ürün vereyim ama karisimlarini yapmak simdilik size birakiyorum ileride muhakkak paylasimda bulunan arkadasalr olacaktir .

Irmik (bugday irmigi misir irmigi)
Soya unu (kavrulmus yagisiz)
Bugday unu
Süt tozu (yagisiz)
Misir unu
Kenevir ve kevevir unu
Balik unu (hayvansal karisimlarda )
Kus yemi
Nijer tohumu
Pirinc unu
ve diyer kattki maddeleri.
____________________________________________________
MEHMET 1978 AVCILAR -İST *** dont kill any carp ***

**HER CANLIYA BİR SEFER DOĞURMA HAKKI TANIYIN**

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
carp911 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 25-11-10   #2
carp911
Administrators
 
carp911 kullanıcısının avatarı
 
mehmet çetin
Giriş: 29-02-2008
Konum: avcılar-İST
Mesaj: 1,201
Meslek: teknik
Varsayılan




Bu liste bir cok intenet sayfasindan toplanarak listelenmistir ürün iceriklerinde ürünün üretim yeri ve kalitesine göre degisiklikler gösterebilir genel amacli bilgi icindir.Kolay gelsin
Eklenmiş Resimler
Dosya Türü: bmp memoo.bmp (813.0 KB, 805 Görüntülenme)
Dosya Türü: bmp sdxfh.bmp (585.4 KB, 767 Görüntülenme)
____________________________________________________
MEHMET 1978 AVCILAR -İST *** dont kill any carp ***

**HER CANLIYA BİR SEFER DOĞURMA HAKKI TANIYIN**

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
carp911 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 25-11-10   #3
carp911
Administrators
 
carp911 kullanıcısının avatarı
 
mehmet çetin
Giriş: 29-02-2008
Konum: avcılar-İST
Mesaj: 1,201
Meslek: teknik
Varsayılan

Balık Yemlerinde Karbonhidrat, Yağlar, Hazmolma konusu

KARBONHİDRAT

Balıklar genel olarak karbonhidratları pek etkili kullanamazlar. Fakat yem yapımında birleştirici ve tutucu olarak önemleri vardır. Karbonhidrat içeren bitkisel ürünler
genel olarak ucuzdur.Enerji sağlamada yararlıdırlar. Genel olarak hububat içermeden yapılacak yemleri dağılmadan kullanmak mümkün değildir. Bu nedenle yemlerin bir miktar karbonhidrat içermesi gerekmektedir. Bazı yemlerde ucuz yem yapmayı mümkün kıldığı için fazla miktarda kullanılır.

YAĞLAR ; Genel olarak enerji kaynağıdır. Protein ve karbonhidratlardan iki kat daha fazla enerji verirler. (Omega 3-6) Genel olarak balık yemlerinde % 5 -10 arasında olması yeterlidir. Yağlar ayrıca yağda eriyen vitaminleri taşıyan unsur olarak da önemlidirler.

Balık Yemlerinde ”Protein ”

PROTEİN tüm hayvanlarda vücüt yapımında kullanılan temel öğedir. Bu nedenle balık beslemede proteinin kalitesi en önemli konuların başında gelir. Proteinlerin değer içerisindeki aminoasitlerin değeri ile ölçülür. Bunlar Argininine , Histidine , İsoleucine , Leucine , Lysine , Methionine,Phenylalanine, Threonine, Trytophan,valine gibi aminoasitlerdirki ; bunlar vücüt kaslarının oluşumunda ve gelişmede çok önemlidir. Yem kutuları üzerindeki genel olarak yemdeki protein oranı belirtilir. Genelde bu değer kanımca manasız bir bilgidir. Çünkü bu protein içeriğini bilmeden kalitesi konusunda bir karar vermek sadece orana bakarak mümkün değildir.

Yüksek kaliteli protein balık tarafından kolayca hazmedilir ve değerlendirilir. Hazımda bir sorun yaratmaz. Bu konu balığın otçul beslenen , etçil beslenen veya etçil-otçul beslenen bir tür olması ile ilgili değildir. Genelde bütün canlılarda fazla protein hazmedilmeden dışkı ile dışarı atılır. Bu durumda her balık türüne göre beslemede yeterli oranda ve hazmı o tür için uygun olan aminoasitleri içeren şekilde verilmesi gerektiği gerçeği ortaya çıkar. Ayrıca zayıf kaliteli protein sindirim sorunlarını yaratabileceği gibi Bloat vs. gibi hastalıklarada neden olabilir. Genel olarak etçil beslenenlerin yüksek oranda , etçil-otçul beslenenlerin orta ve otçul beslenenlerin daha az proteinli yemlerle beslenmeleri gerektiği kabul edilir.

Bu hususta size bilgi verebilecek konu yem içerisindeki katkı maddeleri ile bunların içerdikleri protein oranları ve aminoasit içeriği olacaktır. Bunların çoğunluğu bitkisel kaynaklı buğday ,mısır ve diğer hububat unları ve proteince zengin soya olabileceği gibi bunların yanında deniz kaynaklı balıklar , Krill , karides , yengeç kalamar unu gibi yüksek kalitede protein içeren katkılar olup olmadığına dikkat edilmelidir.

Bir çok kişi balık unu proteinin genelde düşük kaliteli protein olduğunu düşünür. Bu bir yanlış düşüncedir. İyi ve tüm balık vücudu kullanılarak üretilmiş bir balık unu kaliteli bir protein kaynağıdır. Balık unu bir çok hayvan besisinde kullanılan değerli bir materyaldir. Bütün hayvan beslenmelerinde olduğu gibi balık beslemede de temel aminoasitlerini içeren bir protein kaynağı olarak kaliteli balık unu tüm yemlerde vazgeçilmez bir üründür. Yeterki balık sanayi atıkalrından değil herhangibir tüm balık vücudundan elde edilmiş olsun.

Pablo Tepoot Ceviri: Aliselim
____________________________________________________
MEHMET 1978 AVCILAR -İST *** dont kill any carp ***

**HER CANLIYA BİR SEFER DOĞURMA HAKKI TANIYIN**

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
carp911 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 25-11-10   #4
reos_mow
Major member
 
reos_mow kullanıcısının avatarı
 
salih
Giriş: 02-03-2008
Konum: Bulgaristan,Istanbul
Mesaj: 1,225
Meslek: student
Varsayılan

yardir mehmet abi eline saglik
biraz ornekte iyi olurdu sanki antidoksidan: sarimsak gibi
____________________________________________________

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


salih 1986
reos_mow is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 25-11-10   #5
savasciruh
Member
 
cihat özal
Giriş: 09-06-2010
Konum: sakarya
Mesaj: 40
Meslek: kamuda işçi
Varsayılan

harika biraçıklama tşk ederiz.benim gibi bolili özürlü biri için çok ama çok faydalı bilgiler
savasciruh is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 25-11-10   #6
Simam
Major member
 
Simam kullanıcısının avatarı
 
Sinan İmamoğlu
Giriş: 26-11-2008
Konum: Kocaeli
Mesaj: 892
Meslek: Öğretmen
Varsayılan

Mehmet ne diyelim.İşte budur Turkish carper olmak.Sadece balık tutmak değil,sadece klavye başı değil,gerektiğinde faaliyetler düzenlemek,yönetmek,araştırma-geliştirmeler yapmak,analizler yapmak ve paylaşmak,zayıf olan yerli sazan literatürüne katkılar yapmak,bir akademisyen gibi teorik çalışmak ve şantiyeci gibi uygulamalar yapmak.Yaptığın bu işleri tebrik etmek bize de zevk verir.Tebrikler!.Çalışmalarının devamını dilerim
____________________________________________________
Sinan -1972 A rh+
Gebze&Kırcaali
Carp Club Gebze

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Düzenleyen : Simam - Tarih : " 26-11-10 " - Saat : 07:49.
Simam is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 26-11-10   #7
YenerÇELEBİ
Major member
 
YenerÇELEBİ kullanıcısının avatarı
 
Yener ÇELEBİ
Giriş: 12-07-2008
Konum: UŞAK
Mesaj: 316
Meslek: Makine Teknikeri
Varsayılan

Süper...emeğin için teşekkür aderim mehmet usta.
____________________________________________________
Yener Çelebi 1977 UŞAK
YenerÇELEBİ is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 26-11-10   #8
carp/karpfen
Major member
 
carp/karpfen kullanıcısının avatarı
 
OSMAN TOPKARA
Giriş: 22-06-2009
Konum: ISPARTA
Mesaj: 202
Meslek: ÖĞRETMEN(işsiz)
Varsayılan

emeğine sağlık döktürmüşsün valla
____________________________________________________
Doğa Saygı İster
Doğaya Saygısı Olmayanın
Kendisine Saygısı Yoktur
carp/karpfen is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 27-11-10   #9
akın usta
Banned
 
Akın AKBAŞ
Giriş: 13-03-2008
Konum: İSTANBUL
Mesaj: 182
Meslek: Otomotiv
Varsayılan

Bu paylaşım on numara olmuş teşekkürler...
Boli yapmak isteyenler için güzel çalışma...
akın usta is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 27-11-10   #10
kral-ozcan
Major member
 
kral-ozcan kullanıcısının avatarı
 
ÖMER ÖZCAN
Giriş: 04-10-2009
Konum: SAKARYA
Mesaj: 277
Meslek: ÖGRENCI(Elektrık-elektronık muh)
Varsayılan

Gercekten cok onemlı bılgıler.Paylasım ıcın canıgonulden tesekkurler.
kral-ozcan is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Yanıtla

Konu Araçları
Görünüm Modları

Forumdaki Yetkileriniz
Konu açma yetkiniz yok
Konularda cevap yazma yetkiniz yok
Eklenti yükleme yetkiniz yok
Kendi mesajlarınızı düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
SimgelerAçık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı

Hızlı Geçiş



Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©2007 - 2009, CarpTR.com
Her hakkı saklıdır.
!! CarpTR.com'da Bulunan Bilgiler veya Dosyalar İzinsiz Kopyalanamaz !!
Saat 07:20.