![]() | ![]() | ![]() |
![]() |
#1 |
Administrator
Erdinc Hatib
GiriÅŸ: 29-02-2008
Meslek: Ihracat Uzmanı
|
![]()
BOİLİ BAÄ?LAMA MONTAJLARI
Ayrıntılı boili montaj kılavuzu olarak hazırladığımız aÅŸağıdaki tablo – yeni baÅŸlayanlar ve eksik bilgisi olanlar için faydalı olacağını umarız. Bu montajlarda satın alınan hazır boili veya ev ortamında kendimizin hazırladığı boilileri kullanabiliriz. Verilen montajlar kullanacağınız yem özelliklerine göre deÄŸiÅŸtirilebilir ve geliÅŸtirilebilir olduÄŸunu unutmayınız. ÖrneÄŸin sadece boili saç uzunluÄŸunu deÄŸiÅŸtirerek çok farklı bir montaj elde edeceÄŸiniz gibi iÄŸne etrafında sarılan braid adedi de farklı sonuca yol açacaktır. İğnenin balık dudağına daha baÅŸarılı saplanması, köstek ucunun knotless knot (düğümsüz düğüm) ile baÄŸlandığında dış taraftan geçirilerek iç taraftan ( iÄŸnenin ucu tarafına) çıkması geniÅŸ kabul görmüş kanıdır. Bununla birlikte knotless knot düğümü yapılırken köstek dolamasını iÄŸnenin halkasındaki uç tarafından deÄŸil, diÄŸer tarafından baÅŸlanmıştır. Bunun nedeni de çok narin köstek kullanımlarında kösteÄŸin zarar görebileceÄŸidir. Normal ‘düğümsüz düğüm’ En geniÅŸ kullanımlı ve en basit hazırlanışı olan düğüm. Herhangi bir avlakta kullanılabilir. Bu montajı balıkçıların daha çok zorluk derecesi yüksek montaj kullandıkları avlaklarda da kullanılabilir. Sade montaj baÅŸarılı olabilecektir. ‘Ters vuruÅŸ’ montajı (The Blow-Back Rig ) Bu montajın birçok ismi var ve çok farklı ÅŸekillerde hazırlanmaktadır. Fakat ana çalışma yöntemi deÄŸiÅŸmezdir – balığın yemi türükmeye çalışması ile yem ‘ters vuruÅŸ’ yaparak iÄŸnenin daha derin saplanmasını saÄŸlamaktadır. Fotoda ‘kelebek’ montajı gösterilmiÅŸtir. Burada boili ikiye yarılmış ve iç tarafı dışa doÄŸru monte edilmiÅŸtir. Bu anormal ÅŸekil ile en dikkatli ve uyanık balıkları avlamak mümkün olabilir. Normal ‘ters vuruÅŸ’ montajı Yukarıdaki montajın aynısı, fakat burada boili bir bütün olarak kullanılmıştır. D-montaj (D-Rig) DenenmiÅŸ ve çok baÅŸarılı bir montajdır. Balığın boiliyi tükürmeye çalışması durumunda boili D-ÅŸeklindeki köstek ucunda geriye hareket eder ve iÄŸnenin saplanma olasılığını arttırır. Sadece geriy deÄŸil, saÄŸa-sola da hareket ettiÄŸinden balığın iÄŸneden kurtulma ÅŸansını azaltmaktadır. Sert montaj (The Stiff Rig) Bir tane daha inanılmaz baÅŸarılı bir montaj. Bu montajı diÄŸer balıkçıların kabuklu veya kabuksuz örme ipten köstek kullanılan avlaklarda kullanılması doÄŸru olacaktır. Montajın sertliÄŸi kolay tükürülmesini önlemektedir. Hem batan tip ve hem de yüzen tip yemler için uygundur. Ve sonuç olarak unutmayınız ki sazan avında saçlı yem montajı bir tek ve mutlaka uygulanması gereken montaj ÅŸekli deÄŸildir. Birçok yem, ki buna boili de dahildir doÄŸrudan iÄŸneye takılabilmektedir. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Banned
Akın AKBAŞ
GiriÅŸ: 13-03-2008
Meslek: Otomotiv
|
![]()
erdinç bu montajların resimleri yokmudur...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Administrator
![]() İlhan Hacıoğlu
GiriÅŸ: 29-02-2008
Meslek: www.oltareyonu.com
|
![]() Alıntı:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Junior Member
oktay yılmaz
GiriÅŸ: 27-05-2009
Meslek: öğretmen
|
![]() Alıntı:
görebileceğimiz başka bi adres var mı bildiğiniz.. teşekürler.. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Administrator
![]() Nihat Cavus
GiriÅŸ: 12-03-2008
Meslek: Sith Lord
|
![]()
![]() |
#6 | |
Junior Member
oktay yılmaz
GiriÅŸ: 27-05-2009
Meslek: öğretmen
|
![]() Alıntı:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Junior Member
ALİ KONAK
GiriÅŸ: 22-08-2013
Meslek: MALİ MÜŞAVİR
|
![]()
Merhaba balıkcı ustaları. Sizlerden öğrendiğim birçok boili bağlama yöntemleri var ve bu yöntemler sayesinde kendimi geliştirdiğimi düşünüyorum. Fakat Boili iğnesi hazırlamak bana çok zor gelmekte ve buna daha pratik bir çözüm aramayı kafaya koydum. Av mekanında yedek boili kösteğiniz yoksa özelliklede 2, 3 iğneli boili bağlama (kaç düğüm atıldığı ve iğneye boili boyu ayarlama zorluğunu bilen bilir) zorluğunu, benim gibi beceriksiz biriyseniz normalin 2 katı zaman harcarsınız. yeni köstek hazırlama bir çok zaman harcamanıza sebep olacaktır.kızımın saç tokası olarak kullandığı ufacık lastik tokalarını gördüğümde Arşimet gibi buldum buldum diyerek fırladım ve uygulamalı olarak denedim. saç tokalarının resimleri aşağıdadır.[IMG]
![]() Bu lastiği normal bağlanmış iğneye montaj etmek, iğnenin istediğiniz yerine lastiği montajı mümkün olmaktadır. lastik montaj edilmiş resim aşağıdadır. ![]() şimdi sıra geldi boiliyi lastiğe geçirmeye ve iğnenin neresinde durması gerektiğine karar vermenize. Elimde hazırda boili olmadığı için boncuk geçirerek resimlerde göstermeye çalışacağım. Bir tığ yardımı ile boncukları larsiğe geçiriyoruz. ![]() daha sonra 1mm kalınlığındaki misine ile her iki tarafını yuvarlayarak yaptığım stoper ile boncukların çıkmasını engelliyor ve bitiriyorum. Benim yaptığım bu uygulamada boncuklar iğneye değmekte ve boncuk ile iğne arasında hiç boşluk kalmamaktadır. İğne ile boncuk yada boili arasında 0.5 cm boşluk isteyenler kullandığım küçük lastiklere bir lastik daha ekleyerek gerekli boşluğu elde edebilirler. Ben boncuk yada boilinin iğneye temas etmesini tercih ediyorum. ![]() aşağıdaki resimdede boilinin istediğim yerde durmasını sağlamak için onlarca ekipmana ihtiayaç duymadan istediğim yerden konumlandırabilmekteyim. [IMG] ![]() Ustalardan bu yöntem hakkında yorumlar bekliyorum. iş görürmü sizce. Düzenleyen : Tecelli - Tarih : " 23-08-13 " - Saat : 00:00. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Major member
Mehmet AKYÜREK
GiriÅŸ: 21-07-2011
Meslek: Üst Düzey Yönetici
|
![]()
Pratik zeka ürünü güzel bir uygulama. Lastiklerle ilgili endişem pek çoğunun petrol türevi olması sebebi ile balığı iten bir koku salma riski. Plastik kokuları vuruş sayısını oldukça düşüren bir etkiye sahip. Hatta bu kokuları yakından koklasak dahi biz bazen hiç duyamazken balık oldukça yoğun şekilde duyabiliyor. Bir grup lastikte böyle bir sorun yokken başka bir pakette olabilir. Neticede bu iş için üretilmediklerinden üreticilerin bu duruma karşı titiz davranmalarını bekleme şansımız da yok.. Ama av için geliştirilmiş stopper vs gibi ürünler genelde silikon türevlerinden yapıldığından bunlarda bu sorun olmuyor.
Düzenleyen : mehmetakyurek - Tarih : " 23-08-13 " - Saat : 08:06. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Moderator
![]() selman ceylan
GiriÅŸ: 13-04-2010
Meslek: Talaşlı İmalat ve mold design
|
![]()
ali bey Bait bant diye üretilen ürün zaten bu işi yaramakta lakin kullanım şekli bıraz farklı sizin uygulamış olduğunuz bunun bi nevi imkanlar dahilinde olanı ama burada ayrı bir sıkıntı orataya çıkmakta bunu aştığında kullanışlı bir sistem oluyor öncelikle yapmış olduğun montajda yemler lastik esnekliğinden dolayı iğneye kadar yapışmakta ve neredeyse hiç haraket edememektedir bunun önüne geçebilmek için lastiği igneye sabitledikten sonra bir düğüm daha atıp düğümün üstüne minik bir pul yerleştirmek gerekiyor o sistemde yapıldığında yem iğneye yapışmamış vaziyette ve rahat haraket edebiliyor eski yapmış olduğum riglerden bulabilirsem daha açıklayıcı bir resim ekleyebilirim rasgele...
![]() |
#10 | |
Junior Member
ALİ KONAK
GiriÅŸ: 22-08-2013
Meslek: MALİ MÜŞAVİR
|
![]() Alıntı:
|
|
![]() |
![]() |