Tüm Versiyonu (Orjinalini) Göster : yemlerimiz istedigimiz bölgeye gidiyormu?

carp911
14-11-09, 17:20
Yemleme de gercek nokta

1.Yemledıgimiz noktayi acaba gercekten doguru mu yemliyoruz,
yani atılan yem aşagı inene kadar başka bir yere gidiyomu?

2.Dalga yönüne mi tersine mi yemlenmeli?

3.Bazi göllerde alt akıntı vardır buna nasıl dikkat etmeliyiz yemlemedeki faktörü nedir?

4.Taban bataklik ise yemlerimiz ise yarar mı yada öncesin de marker yada sonar mı kullanmalıyız nasil faydası olur bize?

Evet arkadaslarim esasin da buna yakin konular islendi ve islenecek de daha ama konular tekrar edildikce akilda kalici olur .

Yemleme ben ce en önemli unsurlardan biri ama esas yemle noktasi tespiti daha önemli ve yem atar iken ne yöne nasil yem atilmali önemli.

Bir cogumuz samandıra yada samandırasız yemleme yaparız sonar imkanı olanlar da sonar ile arastırma yapıp isaterler öyle yemleriz.

Ama atıgmız yemler yerine ulastımı? Yemledigimiz bölge derin mi sigimi akıntı varmı yada dere yatagı varmi varsa yemleme yaparken nasil dikkat etmeliyiz.

Söyle bisey anlatayim basina gelen vardir muhakkak,cumadan gitiniz göle kimseler yok sesiz sakin gectiniz yerinize keyifle hazırladınız her seyiiö girdiniz yemlediniz bir alanı . Atınız oltalarınızı ve beklemeye basladınız cumartesi aksam olmasına ragmen halya balık yok derken gece yarısi birileri geldi sizden az asagi yada yukari attılar oltalarını ve garip bir sekilde balık tutmaya basladılar sabah yada o gece olabilir.

Acaba sizin atıgınız yem baska yere mi gitti,yada balık orda mıyıdı ne dersiniz.!

Deyinmek istedigim esas konu yem atıgımızda yemlerimiz acaba bizim istedigimiz yere gitilermi,yemledigimiz bolge ne kadar derin ise yemin yayilimi o kadar coktur bunu da göz önün de bulunduralım .
Bir de misal oltamızı tam yemledigimiz yere attık acaba misinanin suya direnci ile ne kadar öne gelir agirlık ve igne buna göre yemleme bölgesini biraz gecirmelimiyiz.

Bu kis günlerin de biraz yorum yapalim bu konu hakkin da bakalim ne gibi fikirlerimiz olusacak.

Bro
15-11-09, 12:41
bugüzel konu için öncelikle teşekkürler Mehmet.

1.Yemledıgimiz noktayi acaba gercekten doguru mu yemliyoruz,
yani atılan yem aşagı inene kadar başka bir yere gidiyomu?

***bu kesinlikle; (a) avlandığımız yerin derinliği, (b) avlandığımız yerin eğimi ve (c) avlandığımız yerdeki dip akıntısıyla %100 doğru orantılı.

(a)eğer çok derin bir yerde avlanıyorsak barajda mesela ve 5m₂ bir alanı yemlemeyi hedef seçtiysek, yemin dibe erişene kadarki dağılımını düşünerek aslında x2 bölge yemlemiş gibi oltaları hedefe göndermeliyiz.

(b)eğim çok dik ise ve “a” şıkkı da geçerliyse; yine x2 bölge yemlemiş gibi düşünmeli ancak bu sefer oltaları öne doğru (ileri) hedefe göndermeliyiz.

(c)dip akıntısı! Bunun yönü nasıl tespit edilir ki ???
Diyelim ki biliyoruz; o zaman “a” ve “b” şıklarını göz önünde bulundurarak, akıntı yönünde oltaları hedefe göndermeliyiz.

***diyelim ki marker’ı (z) noktasına sabitledik ve dalga batıdan doğuya doğru geliyor: o zaman ben şahsen marker’ın hemen solunu yemleyip oltaları ise hemen sağ tarafına dizilecek şekilde hedefe yollarım.

3.Bazi göllerde alt akıntı vardır buna nasıl dikkat etmeliyiz yemlemedeki faktörü nedir?

***yönünü tespit edebiliyorsak, şüphesiz ki yemlerimiz akıntı yönünde hareket edecektir, buna göre oltalar atılmalı. Aynı zamanda dip akıntısı: pellet vb.yemlerin daha çabuk erimesine neden olacaktır, bu durumu göz önünde bulundurup yemleme aralıklarını sıklaştırmak faydalı olur diye düşünüyorum.

4.Taban bataklik ise yemlerimiz ise yarar mı yada öncesin de marker yada sonar mı kullanmalıyız nasil faydası olur bize?

***marker yada sonar kullanmak, dip bataklık olsa da olmasa da her zaman fayda verir. Dip bataklık ise şahsi görüşüm; yemlemede küçük hacimli yemler kullanmak, çünkü büyük hacim her zaman batağa daha fazla gömülür…

Geçtiğimiz yaz av-doğa dergisine yazdığım ve benzer konuları işleyen bir makalem vardı, isteyen buradan indirebilir.
sportif amacli sazan baligi av teknikleri -avlak etudu- avdogadergisi16072009-VarnaBros.FHC-Senol Ozkan

Download link:http://rapidshare.com/files/307292058/sportifamaclisazanbaligiavteknikleri-avlaketudu-avdogadergisi-VarnaBros.FHC-Senol_Ozkan.doc.html

Cengiz AKAR
15-11-09, 21:49
Ben attığım yemleri dibe inerken sonarla takip edebiliyorum ;)

AYYERUS
16-11-09, 10:04

***diyelim ki marker’ı (z) noktasına sabitledik ve dalga batıdan doğuya doğru geliyor: o zaman ben şahsen marker’ın hemen solunu yemleyip oltaları ise hemen sağ tarafına dizilecek şekilde hedefe yollarım.

Merhabalar,
Hocam dalga sağdan solamı yoksa soldan sağamı bunu anlayamadım. Sanırım anlatımda bir hata var muhtemelen dalga soldan sağa iken bu tip bir yemleme yapılmalı.

(z) noktasının bir anlamı varmı bilmiyorum.

Bro
16-11-09, 10:23

Merhabalar,
Hocam dalga sağdan solamı yoksa soldan sağamı bunu anlayamadım. Sanırım anlatımda bir hata var muhtemelen dalga soldan sağa iken bu tip bir yemleme yapılmalı.

(z) noktasının bir anlamı varmı bilmiyorum.

gölde yüzümüz kuzeye bakarak atış yaptığımızı varsayıyoruz.
batıdan-doğuya = soldan-sağa
(z) noktası örnek, x de olabilirdi.

Bigcarp64
16-11-09, 19:12
şenol ustam güzel bir şekilde anlatmışsın teşekkür ederim,

bende başıma gelen bir olay anlatayım şimdi

Söyle bisey anlatayim basina gelen vardir muhakkak,cumadan gitiniz göle kimseler yok sesiz sakin gectiniz yerinize keyifle hazırladınız her seyiiö girdiniz yemlediniz bir alanı . Atınız oltalarınızı ve beklemeye basladınız cumartesi aksam olmasına ragmen halya balık yok derken gece yarısi birileri geldi sizden az asagi yada yukari attılar oltalarını ve garip bir sekilde balık tutmaya basladılar sabah yada o gece olabilir.

mehmet ustanın bu yazısıyla alakalı yaşanmış bir olay olarak

cumartesi akşamdan avlağa vardık, yemlemeyi yoğun rüzgar altında sözde rüzgarı hesab ederkten yaptık, gece bir vuruş aldım kamışı elıme aldım tasmaladım tam benım kamış hiç bükülmediği gibi bükülmeye başlamıştı ki bir anda boşa çıktı hayırlısı deyip yeniden yemini tazleyip attım. gece saat birden sonra rüzgar yön değitirdi ve dalgalar ters yönde sabaha kadar bir tık yok desem yerıdı ufak yoklamalar haricinde kayda değer bişey yokk sabak saat 9 sularında bir arkadaşımız geldi oltalarını hazırladı attı ve aradan bir saat geçti geçmedi tam hatırlayamıyorum ve bom balık oltada hemen benım 15 metre kadar soluma geçti yani rüzgarın değiştiği yöne benım sağıma doğru esen rüzgar soluma dönmüştü o sinir bozukluğuyla oltalarımı toplayıp döndüm.

ki derinlikte baya vardı yaklaşık 7-11 arası değişiklik gösteriyordu zemın çok şekıllıydı yani.

Simam
18-11-09, 15:47
Şenol, soruları çok güzel açıklamışsın.Sana katılıyorum.Bahsettiğin yazıda güzel stratejik bilgiler var.Okunması gereken bir yazı.