Tüm Versiyonu (Orjinalini) Göster : Safety Clips ve PVC tüp (boru) kullanımı

ByMurat
08-07-09, 17:45
Merhaba;
Uzun zamandır kafamı meşgul eden bir soru var ve sizin de fikir ve deneyimlerinizden faydalanmak istiyorum.
İlk gördüğümden beri(3 yıl kadar önce bir belgeselde görmüştüm) safety clipsleri çok beğendim ve kendim bile imalat denemelerinde bulundum. Çok şükür artık Türkiye pazarına girdi de ben de edinebildim:)
Benim sorum şu;
Safety klipslerin yanında 0,75 mm.lik bir PVC tüp geldi. Helicopter montajlarından ve hazır takımlardan gördüğüm kadarı ile standart boru/tüp uzunluğu 40 cm. kullanılıyor. Belgesellerde ise kullananını da gördüm kullanmayanını da...
Safety klips montajlarında tüp kullanımının avantaj/dezavantajları nelerdir? Tüp kullanılmalı ise uzunluğu max. ve min. ne kadar olmalıdır?

Bigcarp64
08-07-09, 18:35
ustaların yorumları gecıkmez bende merakettim şimdi

NCavuS
09-07-09, 00:28
Kullanıp, kullanmaman konusunu kendi avlağında elde ettiğin tecrübeler belirleyecektir. Ama öyle muhteşem bir espriside yok bu tube'lerin, kösteği koruması dışında eh haliyle birazcık'ta kamuflaj avantajı var taabe o renge uygun avlak şartlarında. Fakat bizler burada pek tercih etmiyoruz bu tube'leri. Genelde daha görünmez olmasını tercih ederiz, uygun kalınlıkta floruocarbon misinadan yapabilirsin pekala lead core'unu ;)

http://img30.imageshack.us/img30/6484/rscn9020.th.jpg (http://img30.imageshack.us/i/rscn9020.jpg/)

Cengiz AKAR
09-07-09, 00:36
Merhaba;
Uzun zamandır kafamı meşgul eden bir soru var ve sizin de fikir ve deneyimlerinizden faydalanmak istiyorum.
İlk gördüğümden beri(3 yıl kadar önce bir belgeselde görmüştüm) safety clipsleri çok beğendim ve kendim bile imalat denemelerinde bulundum. Çok şükür artık Türkiye pazarına girdi de ben de edinebildim:)
Benim sorum şu;
Safety klipslerin yanında 0,75 mm.lik bir PVC tüp geldi. Helicopter montajlarından ve hazır takımlardan gördüğüm kadarı ile standart boru/tüp uzunluğu 40 cm. kullanılıyor. Belgesellerde ise kullananını da gördüm kullanmayanını da...
Safety klips montajlarında tüp kullanımının avantaj/dezavantajları nelerdir? Tüp kullanılmalı ise uzunluğu max. ve min. ne kadar olmalıdır?

Bu tüplerin amacı atış esnasında kösteğin bedene dolaşmasını minimuma indirmektir. boyunuda kösteğin boyuna göre ayarlarsan yani kösteğinden 5cm kadar uzun tutarsan yeterlidir ;)

CarpManiac
09-07-09, 14:00
Yurdışı sitelerinde ve forumlarında konu ile ilgili bir kaç şey okumuştum ve herkezin farklı düşünceleri olduğunu gördüm.Kendi düşüncelerimi de katarak özet şeklinde açıklamaya çalışayım:
ilk başta kösteğin atış sırasında ana misineye veya shockleader'a bir nebze dolaşmayı engelliyor.
En önemlisi ise ana bedenin veya shockleaderin sazana sürtünerek kopmasını engelliyor.Ayrıca ana benedin en zayıf bölgesi son 1 metresidir bunun nedeni zemine en yakın bölgedir ve dipteki yusunlar,çalılar vs. en çok bu bölgeye zarar verir.Özellikle shockleader,anti tangle,leadcore kullanmadan 0.35mm altı ana beden misinayla trofe çıkarmaya çalışma düşüncesini göz önüne getirdiğimizde anti tangle ve leadcore'un isimlerine uymayan bu özelliği öne çıkıyor.
Uzunluk kısmına gelince işler biraz karşıyor.Bazı kişilere göre misinanın sazanın solungaç kapaklarına ve en çok sorun yaratan testere şeklindeki üst yüzgeç iğnesine kadar takılmasını önlemesi yeterli görüyor.(40-50cm)Bazı kişiler alt yüzgeç iğnesine de takılma ihtimalinin olduğunu(70-80cm)bazıları da sazanın boyunu geçmesi gerektiğinde hemfikir. (köstek + min.100cm anti tangle tube)
En güvenlisi sonuncusu görülüyor ama genelde piyasadaki hazır kısa takımlar kıllanılıyor(biraz da shockleader'ın sağlamlığına güvenerek)http://img140.imageshack.us/img140/9374/02carp.jpg

ByMurat
09-07-09, 14:26
Birbirinden değerli ve açıklayıcı bu bilgiler için çok teşekkür ederim üstad...

Simam
09-07-09, 14:31
Konu özetlenmiş.Bende bir iki ilave yapçak olursam.yalaşık 3-4 aydır Safeti montaj ve Helikopter montaj larda bu tubeleri kullanıyorum ,fakat nerdeyse bu tubeden vazgeçmek üzereyim.Bence baskı altındaki göletlerde balığı ürkütüyor.Bu tube li sistem verimli çalışmıyor.Sert ve elastık olanları var.Elastiklerden bahsedilmiş.Sert tube lere gelince sert tubeler dibi çakıllık kayalık zeminlerde bedenin çakıllar arasaına girip yada kurşunun taşlar arasına girip sıkışmasını önlemek için kullanılıyor.

Bigcarp64
09-07-09, 15:46
ilo gerçekten en çok mantığa uygun açıklamalarından dolayı teşekkürler, bunlar aklıma geldi ama dayandıracak bi kaynak bilmediğimden dolayı gülünç hale düşmekten tedırgınlık duyduğundan bişeyler yazmamıştım

aliselim66
17-08-09, 16:52
bu sistemde safety clips kullanılmasının amacını kimse yazmamış? eğer kurşun bir yere takıldığında safetyclpse geçen yerinden mi kırılıp , beden kurtuluyor ???yoksa nasıl ?

deliormanli
18-08-09, 10:24
Değerli bilgiler için çok teşekkür ederim

ByMurat
18-08-09, 12:31
bu sistemde safety clips kullanılmasının amacını kimse yazmamış? eğer kurşun bir yere takıldığında safetyclpse geçen yerinden mi kırılıp , beden kurtuluyor ???yoksa nasıl ?
Evet aynen öyle, aynı zamanda bedenin kopma durumlarında takım sazanın ağzında kalsa da buradan kurşun kolayca sıyrılıp düştüğü için de balık için tehlike indirgenmiş oluyor. Ama bir faydası daha var ki söylemeden geçemeyeceğim, takımları toplayıp çantaya koyarken kurşunları kolayca çıkarttığımız için, taşıma esnasında kamışlara kurşunun çarpmasından doğabilecek zararlardan da kurtulmuş oluyoruz.
Yalnız safetylerde bir dezavantaj olduğunu düşünüyorum. Hairrige mısır gibi küçük yemler taktığımızda, küçük balıklar yemi didikliyor ve kurşunun konumu nedeniyle biz bunu hissedemiyoruz. Bu ise yemsiz kancalarla boş bekleme anlamına geliyor.

Ke®eM
18-08-09, 17:45
Mısırı didikleyecek küçük balığın alnını karışlarım ben, yok öyle bir balık murat abi rahat ol.

Bigcarp64
18-08-09, 19:34
Mısırı didikleyecek küçük balığın alnını karışlarım ben, yok öyle bir balık murat abi rahat ol.

evet kullandığın mısır konservelerden olunca didikler ama kendin hazırladıklarından kullanırsan kesinlikle böyle bir sorun olmaz keremin de dediği gibi

ByMurat
19-08-09, 16:18
Didiklemiyor da Kerem'im hairrigi mısırla birlikte ağzına alıp kancayı dışarda bırakıyor ve stoperle birlikte emiyor:D Yoksa o kadar sağlam stoperle tutturduğum mısırlı kanca ne diye boş gelsin?

Cengiz AKAR
19-08-09, 17:22
Didiklemiyor da Kerem'im hairrigi mısırla birlikte ağzına alıp kancayı dışarda bırakıyor ve stoperle birlikte emiyor:D Yoksa o kadar sağlam stoperle tutturduğum mısırlı kanca ne diye boş gelsin?
tosbağa :Dyada kerevit olmasın ;)

Ke®eM
19-08-09, 19:16
üste yem stoperi alt da ise sıkıştırma stoperi kullanıyorum, bir kere bile enrdeyse mısrım balık yüzünden düşmedi.

http://img146.imageshack.us/img146/5567/stoper.jpg (http://img146.imageshack.us/i/stoper.jpg/)

balık zaten emmişse iğnde sivri ise http://www.carptr.com/forum/images/smilies/wink.gif

ByMurat
19-08-09, 19:44
tosbağa :Dyada kerevit olmasın ;)

Bak işte bu olabilir, hain tosbağalar:D
Bu arada ben de aynı sistemi kullanıyorum Kerem:038:

bmc67
20-08-09, 13:01
Küçük balığın tırtıklayarak hair rig de ki bir mısırı almasına ben de çok sık rastlamadım. Belki dendiği gibi konserve mısırı düşürebilir ( ki sanırım konserve mısır kullanmıyorsun) ama en mantıklısı da başka bir canlı olduğu.