Tüm Versiyonu (Orjinalini) Göster : Sazan Avında Kullanılan Köstekler
Arkadaşlar kullandığınız köstekler hangileri? Bu konuya daha önce değinmiştik fakat son zamanlarda hergün yeni köstekler çıktığından yeniden tartışmamız faydalı olacak kanısındayım. Ben son öğrendiklerimi paylaşmak isterim. Mesela yeni çıkan Korda Super Natural köstek var. Okuduğum kaynaktaki yazara göre daha önce çıkanların en iyisi. Tek bir kalınlıkta ve 18 lb olarak çıkmıştır. Yarın zaman bulursam diğer ' carp hooklinks' hakkında yeni gelişmeleri ve çıkan yeni köstek malzemeleri burada aktarmaya çalışacağım.
RASTGELE!
Murat EVİTAN 15-12-08, 11:40 Erdinç bu paylaşımı görmek için merakla bekliyoruz.Çünkü bahsettiğin gibi türkiye piyasasınn dada birkaç markanın köstekleri satışa çıkartılmış durumda.En azından hangisini kullanmamaız gerektiği konusunda bizde bilği sahibi oluruz.
Murat SOYTÜRK 15-12-08, 13:36 yeni gelişmeleri öğrenmek hepimiz için cok önemli bilgi paylaştıkça güzelleşir merakla yeni gelişmeleri bekliyoruz
Bence yüzmüyorsa ve çok itici bi rengi (renk derken elbetteki tamamen avlak şartlarıyla alakalı, imkan varsa avlak rengine yakın/uygun renkli braidleri tercih etmeliyiz) yoksa hepsi iş görür.. Dünya para verip aldığım Fox reflex beklentilerimin altında ama beklentilerim referans değil elbette, önemli olan Sazan efendi ne diycek bu duruma oda ancak bi çok tecrübeden sonra belli olacaktır.
Mad'in getirdiği ürünler'de fena değil İlo yakalamıştı mesela Mad'in Fox Coratex muadili kaplamalı braid ile sazan hatta bi tanesinde koparmıştı galiba ? :D keza bende fast sinking braid'ini kullandım biraz fazla yumuşak ama çok hızlı bi şekilde tabanda yerini alıyor hatta en hızlısı diyebilir yaptığım küçük denemelerde..
suskun yiyido 08-01-09, 00:09 ya arkadaşlar şudeyişik kösteklerin resimlerini koysanız çok memnun olacağım ben yabancı sitelerde aradım malesef ingilizce bilmediyimiçin bulamadım şimdiden teşekkürler rasgele
Cengiz AKAR 08-01-09, 21:45 http://www.carptr.com/forum/showthread.php?t=257
;)
Carp Hooklinks (Sazan Köstekleri) hakkında sözünü verdiğim kısa bilgilendirmek için zaman bulabildim. Bahsi geçen yeni köstek malzemelerden ilki ATOMIC firmasının Jelly-Wire’dir. Kaplamalı bir malzeme olan Jelly-Wire'i ancak FOX Coretex ile kıyaslayabiliriz. Hatta bir yazara göre bu braid özellikleri açısından KRYSTON Super Mantis ve FOX Coretex arasında bir yerdedir. Yeni olmasında rağmen kullananlar tarafından çok beğeniliyor.
Satılan ambalaj: 20 metre.
Renk olarak koyu kahve ve koyu yeşil.Çeker olarak da 15 lb(6,8 kg), 25 lb (11,3 kg) ve 35 lb (15,6 kg).
İkinci yeni malzeme ATOMIC firmasının Power Mussel’idir. Bu malzemeyi kardeş gibi benzeri olan KRYSTON firmasının Quicksilver’dir. Her ikisi de kaplaması olmayan, fakat ipin özel sürtünmeye dayanıklı kılmasını sağlayan malzemeye batırılmıştır. En önemli özelliği yüksek derecede sürtünmeye dayanıklı olmasıdır. Quicksilver’e göre daha yuvarlak yapısı var ve shock-leader olarak kullanıldığında daha uzak mesafe atış yapabilmemize yardımcı olur. Hooklink olarak kullanılması sadece akarsular ve çok zor avlaklarda ( av bölgesi yakınında ağaçlık var v.b.) kullanılabilir.
Üçüncü malzeme KORDA Super Natural’dır. Bu malzemeyi kıyaslayabileceğimiz çok benzeri var – FOX Snare ve Delude, KRYSTON Merlin ve Silkworm. Bu malzemeler ince ve yumuşak, fakat örgü yapısı çok gevşek olduğundan 8-12 No gibi ufak iğnelerle kullanılması zorlaşır. Bu nedenle Super Natural son derece ince ve yumuşak ve aynı zamanda örgü yapısı çok daha sıkı olduğundan çok daha başarılı bir köstek olacağını düşünüyorum.
20 metrelik ambalajda, tek çekeri olan 18 lb (8,2 kg) ve koyu kahve ve koyu yeşil renklerde üretiliyor. Bu ilk alacağım köstek ipidir.
Dördüncü malzeme KORDA IQ XSoft. Bu malzeme monofilament fluorocarbon misinadır aslında. Benzer malzemeler GLT Multi-Ply ve Carp’R’Us firmasının Clearwater var.
Normalde çok sert ve çekeri nispeten düşük olan fluorocarbon malzemesini KORDA IQ Xsoft ile onu yumuşatarak kullanılmasını kolaylaştırmıştır. Faydalı özelliklerini tahmin etmek zor değil tabii ki.
XSoft da 20 metrelik ambalajda; 10 lb (4,5kg),12 lb (5,4 kg), 15 lb (6,8 kg) ve 20 lb (9,0 kg) ve şeffaf olarak üretiliyor.
Beşinci yeni malzeme benzeri olmayan tamamen yeni bir fikir olduğunu söyleyebiliriz. Bu malzeme KORDA Hybrid Soft ve Hybrid Stiff. Malzeme iç kısmı braid ve dışı da fluorocarbondur. Bu iki katmanın son derece birbirine bağlı olduğu ve jiletle kesilmesi bile zor olduğu bildiriliyor. Braid tabii ki yumuşaktır ve düğüm bağlanması kolay ve iyidir, fakat kaplaması fluorocarbon işin içine girince olay değişiyor. Onunla son derece sert bir yapısı oluyor ve düğümleri dahi su buharında ısıttıktan sonra yapılması tavsiye ediliyor. Tabii ki çok sert olması atış esnasında oltaya dolaşmasını engelleyecektir. İkinci olumlu özelliği de sert yapısından dolayı sürtünmeye dayanıklılığı inanılmaz yüksektir. Ayrıca da kaplama şeffaf olduğundan zeminde çok ince olan sadece braid görünecektir ki o da balığın görmesini zorlaştırır. Adlarından da anlaşıldığı gibi Hybrid Soft - Hybrid Stiff’den daha yumuşaktır.
20 metrelik ambalaj, 20 lb (9,0 kg), kahverengi ve yeşil renklerde üretilmektedir.
Umarım bu bilgiler herkese faydalı olur.
RASTGELE!
Carp Hooklinks (Sazan Köstekleri) hakkında sözünü verdiğim kısa bilgilendirmek için zaman bulabildim. Bahsi geçen yeni köstek malzemelerden ilki ATOMIC firmasının Jelly-Wire’dir. Kaplamalı bir malzeme olan Jelly-Wire'i ancak FOX Coretex ile kıyaslayabiliriz. Hatta bir yazara göre bu braid özellikleri açısından KRYSTON Super Mantis ve FOX Coretex arasında bir yerdedir. Yeni olmasında rağmen kullananlar tarafından çok beğeniliyor.
Renk olarak koyu kahve ve koyu yeşil.Çeker olarak da 15 lb(6,8 kg), 25 lb (11,3 kg) ve 35 lb (15,6 kg).
İkinci yeni malzeme ATOMIC firmasının Power Mussel’idir. Bu malzemeyi kardeş gibi benzeri olan KRYSTON firmasının Quicksilver’dir. Her ikisi de kaplaması olmayan, fakat ipin özel sürtünmeye dayanıklı kılmasını sağlayan malzemeye batırılmıştır. En önemli özelliği yüksek derecede sürtünmeye dayanıklı olmasıdır. Quicksilver’e göre daha yuvarlak yapısı var ve shock-leader olarak kullanıldığında daha uzak mesafe atış yapabilmemize yardımcı olur. Hooklink olarak kullanılması sadece akarsular ve çok zor avlaklarda ( av bölgesi yakınında ağaçlık var v.b.) kullanılabilir.
Üçüncü malzeme KORDA Super Natural’dır. Bu malzemeyi kıyaslayabileceğimiz çok benzeri var – FOX Snare ve Delude, KRYSTON Merlin ve Silkworm. Bu malzemeler ince ve yumuşak, fakat örgü yapısı çok gevşek olduğundan 8-12 No gibi ufak iğnelerle kullanılması zorlaşır. Bu nedenle Super Natural son derece ince ve yumuşak ve aynı zamanda örgü yapısı çok daha sıkı olduğundan çok daha başarılı bir köstek olacağını düşünüyorum.
20 metrelik ambalajda, tek çekeri olan 18 lb (8,2 kg) ve koyu kahve ve koyu yeşil renklerde üretiliyor. Bu ilk alacağım köstek ipidir.
Dördüncü malzeme KORDA IQ XSoft. Bu malzeme monofilament fluorocarbon misinadır aslında. Benzer malzemeler GLT Multi-Ply ve Carp’R’Us firmasının Clearwater var.
Normalde çok sert ve çekeri nispeten düşük olan fluorocarbon malzemesini KORDA IQ Xsoft ile onu yumuşatarak kullanılmasını kolaylaştırmıştır. Faydalı özelliklerini tahmin etmek zor değil tabii ki.
XSoft da 20 metrelik ambalajda; 10 lb (4,5kg),12 lb (5,4 kg), 15 lb (6,8 kg) ve 20 lb (9,0 kg) ve şeffaf olarak üretiliyor.
Beşinci yeni malzeme benzeri olmayan tamamen yeni bir fikir olduğunu söyleyebiliriz. Bu malzeme KORDA Hybrid Soft ve Hybrid Stiff. Malzeme iç kısmı braid ve dışı da fluorocarbondur. Bu iki katmanın son derece birbirine bağlı olduğu ve jiletle kesilmesi bile zor olduğu bildiriliyor. Braid tabii ki yumuşaktır ve düğüm bağlanması kolay ve iyidir, fakat kaplaması fluorocarbon işin içine girince olay değişiyor. Onunla son derece sert bir yapısı oluyor ve düğümleri dahi su buharında ısıttıktan sonra yapılması tavsiye ediliyor. Tabii ki çok sert olması atış esnasında oltaya dolaşmasını engelleyecektir. İkinci olumlu özelliği de sert yapısından dolayı sürtünmeye dayanıklılığı inanılmaz yüksektir. Ayrıca da kaplama şeffaf olduğundan zeminde çok ince olan sadece braid görünecektir ki o da balığın görmesini zorlaştırır. Adlarından da anlaşıldığı gibi Hybrid Soft - Hybrid Stiff’den daha yumuşaktır.
20 metrelik ambalaj, 20 lb (9,0 kg), kahverengi ve yeşil renklerde üretilmektedir.
RASTGELE!
Böylesine bir araştırma, derlele satır arasında kalmamalı, KÖSTEKLER diye ana başlık altında olması uygun olur.
Cengiz AKAR 12-01-09, 23:30 Umarım bu bilgiler herkese faydalı olur.
RASTGELE!
Sağol Erdinç Altın değerinde bilgiler :59:
Murat SOYTÜRK 13-01-09, 00:44 eredinç ellerine sağlık bu deyerli bilgileri paylaştığın için
erdinç dostum emeklerin karşılıksız kalmaz inşallah senden daha çok öreneklerimiz var emeğine sağlık buna zaman ayırmak bile buyuk başarı.
:59::43::038::038::038:
Böylesine bir araştırma, derlele satır arasında kalmamalı, KÖSTEKLER diye ana başlık altında olması uygun olur.
Alpay aslında ben de bunu düşündüm, fakat açmış olduğum konunun asıl nedeni buydu.
Fakat ben yine de forumda araştırma yapanlara kolaylık olsun diye yeni konu olarak açacağım.
RASTGELE!
evet korda bu sazan malzemelrınde kendini iyice geliştirdi ancak ulaşılması zor bir ürün tr içinde
Evet arkadaşlar ben geçen hafta Korda'nın Super Natural hooklink'i aldım. Gayet güzel görünüyor. Oldukça da yumuşak. Bence güzel iş yapacak. Henüz denemek fırsatım olmadı, fakat ümitliyim diyebilirim.
RASTGELE!
Evet arkadaşlar ben geçen hafta Korda'nın Super Natural hooklink'i aldım. Gayet güzel görünüyor. Oldukça da yumuşak. Bence güzel iş yapacak. Henüz denemek fırsatım olmadı, fakat ümitliyim diyebilirim.
RASTGELE!
Hem çok yumuşak hem rengi kaçık kesin dolaşır ancak Danny çalışır onna 40-50 mt. mesafede :D
Nihat, bak, arkadaşlar yanlış anlayacak. Super Natural gerçekten super bir malzeme. Çok yumuşak olması çok büyük bir avantaj sağlayacaktır.
RASTGELE!
Neyi yanlış anlıycak ? ben düşündüğümü/bildiğimi yazdım. Bende benzer yumuşak bir braid kullanıyorum, uzun atışlarda nadir bile olsa diğer braid'lere nazaran en çok o dolaşıyo.
Renk konusuna gelince, extra bir ustalık meziyet istemez bunu bilmek için bir çeşit doğa kanunu zaten. Her zaman avlak şartlarına uygun rengi seçeceksin elindeki seçenekler arasında.
Eh bu durum'da renk konusunda sana ve natural braid'e takıldığım (şaka yaptığım) gerçeği çıkar ortaya. Hal böyleyken yanlış anlamak isteyene elimizden bişiy gelmez Man ;)
Murat EVİTAN 19-02-09, 10:48 En güzeli herkez kullanıpta başarı aldığı/almadığı malzemeleri bu sezon burada yazıp paylaşırsa,sonuçta en doğru malzemenin kullanılması açısından çok büyük kolaylık olacağı inancındayım.
bende yumuşaklardan kullanıyordum ancak bahsedildiği gibi uzun atışlarda çok dolaşıyor malum piknikçilerle aynı tasdan su içmek durumunda kaldığımız zamanlar da lazım oluyor bunun yüzünden daha ıyısıyle karşılaşıncaya kadar balzerin monolarından kullanmak zorunda kaldım ne sert nede yumuşak hafıf elımde büzüp kullandığım zaman kılı istediğim yumuşaklıkta tutabiliyorum
Cengiz AKAR 12-10-09, 22:41 Carp Hooklinks (Sazan Köstekleri) hakkında sözünü verdiğim kısa bilgilendirmek için zaman bulabildim. Bahsi geçen yeni köstek malzemelerden ilki ATOMIC firmasının Jelly-Wire’dir. Kaplamalı bir malzeme olan Jelly-Wire'i ancak FOX Coretex ile kıyaslayabiliriz. Hatta bir yazara göre bu braid özellikleri açısından KRYSTON Super Mantis ve FOX Coretex arasında bir yerdedir. Yeni olmasında rağmen kullananlar tarafından çok beğeniliyor.
RASTGELE!
bu konunun aralarda kaybolmması gerekir
Erdinç tekrar tekrar teşekkürler
Arkadaşlar aşağıda linki bulunan site bu konuda yararlı bir siteye benziyor. İsteyen bakabilir.
http://www.carp-fishing-tactics.com/
|
|