Tüm Versiyonu (Orjinalini) Göster : 2/2 numaralı tebliği danışma kurulu toplantısı

carp911
23-06-08, 23:04
Değerli arkadaşlar,
19/06/2008 tarihinde yapılan 2/2 numaralı tebliğ danışma kurulu toplantısına, Kocaeli Amatör olta Balıkçıları ve Doğal Hayatı koruma Derneği temsilcisi olarak katıldım.
Bu toplantıda Kamader i temsilen K.K.G.M yetkililerine ilettiğimiz görüşlerden başlıcalarını ve aldığımız tepkileri burada sizlerle paylaşmak istiyorum.(ekte sunulmuştur)
Tabiî ki toplantıda konuşulanlar bu yazdıklarımdan ibaret değil.Diğer derneklerin değerli temsilcilerinin de çok değerli görüşleri oldu.Bu görüşleri onların adına burada yazmak için kendimi yetkili görmediğimden yazmıyorum.
2/2 tebliğ toplantısının her ayrıntısını yazmak mümkün değil. Ancak, yemlik balık ağlarının boyutunun küçültülmesi (3mtx1mt), iç sularda iğne sayısının 3 adete düşmesi,K.K.G.M yetkililerinin olta sayısını düşürme teklifleri derneklerin değerli temsilcileri tarafından, tepki alması neticesinde geri çekilmesi, amatör balıkçı belgesinin zorunlu olması gereği ( tabiî ki bazı şartlar dahilinde) gündeme geldiğinde, K.K.G.M yetkilileri bu konuda bazı türler için bu belgenin yasal zorunluluk olması için çalıştıklarını söylemeleri toplantıdan aklımda kalanlar..
Bu toplantıya katılan 5 amatör balıkçılık derneği; B.K.G.D., Samader,Rastgele-der, Usobder, ve Kamader’in temsilcilerinin hepsinin aynı zamanda Anatoliafishing üyesi olduklarını da söylemeden geçemeyeceğim.
Bizler, önerilerimizi ilettik, ancak bu önerilerimizden ne kadarı kabul edilecek bekleyip göreceğiz.
Sevgili Tarık Ağabey’e ve Sevgili Hakan’a (Başar) ilgilerinden dolayı buradan bir kez daha teşekkür ediyorum.
Ankara'da dostları gördüm, hasret giderdim.Memnun ayrıldım.
Sevgiler,
Oktay Aydıner
Kocaeli

carp911
23-06-08, 23:16
toplantı sonrası görüşmelerden derleme

1- Kocaeli’ndeki yasak kapsamındaki tek gölet olan Yuvacık Gölet’inin (içme ve kullanma suyu elde edilen bir gölet olması nedeniyle yasak kapsamındaydı) avlanmanın tamamen yasaklandığı iç sular kapsamından çıkarılması isteğimiz, bu gölete akan derelerin üzerinde alabalık çiftlikleri, lokantalar, kamp alanlarının olduğunu söylememiz üzerine kabul edildi.
Bu toplantıya gelmeden önce Kocaeli Milli parklar Müdürlüğü ile yaptığımız toplantıda alınan kararların (alınan bu kararlar içinde Yuvacık Göleti yasak kapsamında sayılmamıştı ) aynen bu tebliğe gireceği, bu konuda bir sıkıntı olmadığı bildirildi.
Kocaeli ve Sakarya illerinin sınırları içinde bulunan Sapanca Göl’ü, Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ de Sakarya ili için yasak kapsamına alınmışken, Kocaeli ili için yasak kapsamında değildi.
Sapanca Gölü’nün Kocaeli ili için de yasak kapsamına alınması isteğimiz K.K.G.M.
yetkililerince kabul edildi.
2- Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğin 15.maddesinde koruma
kontrolle görevli olarak sayılan kurumların amatör balıkçılık mevzuatı ve bu mevzuatla
ilgili görev, yetki ve sorumlulukları hakkında bilgilerinin yetersiz olduğu, bu kurumların
aleminde bu tebliğde sayılan görev, yetki ve sorumlulukların olmadığı bu nedenle
15.maddede adı geçen kurumlara amatör balık avcılığı mevzuatı ve bu mevzuat ile
kendilerine verilen görev, yetki ve sorumlulukları K.K.G.M tarafından hususen
bildirilmesi ısrarla istendi ve bu isteğimiz yetkililerce değerlendirilmek üzere not edildi.
3- Hiçbir yasal dayanağı olmayan “Orman İçi sularda Dönem Boyu Balık Avlama İzin Belgesinin” uygulamadan kaldırılması gerektiğini söylediğimizde, K.K.G.M. yetkilileri bu belgenin yasal dayanağını Çevre ve Orman Bakanlığı temsilcisine sordular.Çevre ve Orman Bakanlığı temsilcisi yasal dayanağı konusunda o an için cevap veremeyeceğini, daha sonra K.K.G.M ‘ne bildireceğini söyledi.Biz bu belgenin yasal dayanağının olmadığında ısrar ettik.
Eğer Çevre ve Orman Bakanlığı somut bir yasal dayanak gösteremezse bu belgenin uygulamadan kaldırılacağı inancındayız.
4- İç sularda ekolojik olarak zararlı sayılan balıklara bir balık türünün daha eklenmesi kabul edildiği sırada, sadece listenin olmasının yeterli olmadığı, bu balıklarla mücadele yollarının araştırılması eğer mümkünse bu mücadelenin yapılması gereği yetkililere iletildi.
Bu konuda somut bir cevap alamadık..
5- İç sularda, küspeli olta diye tabir edilen, kalıp haline getirilmiş, küspeye birden fazla olta iğnesinin tespit edilmesi suretiyle kullanılan düzeneğin yasaklanması isteği Samader tarafından dile getirildi.Biz de zaten görüşlerimiz de yer alan bu konuya destek verdik.Samader in görüşüne tamamen katıldığımızı söyledik. Bu istek de kabul gördü.
6- İzmit Körfezinde Hersek Burnu nun doğusunda Gırgır Tekneleri ile yapılan avcılığın yasaklanması isteğimiz ile yakından ilgilenildi, değerlendirilmek üzere yetkililerce not edildi.
7- Denizlerde yapılan ticari balıkçılıkta ağ bırakma sınırının kulaç yerine, kıyıdan belli bir mesafe olarak değiştirilmesini istedik. Olta atma mesafesinde, ağ atıldığı, bu suların 12 kulaçtan az olduğu, bu durumu sahil güvenliğe bildirdiğimizde “orası 12 kulaç vardır” şeklinde cevap verildiği, oysa kıyıdan mesela 500 mt den yakın mesafede ağ atılamaz gibi bir sınırlama olsa denetimin daha kolay olacağını yetkililere ilettik.Dinlediler, not aldılar ancak somut bir cevap vermediler.
8- Derneklerce düzenlenen amatör balık avı yarışmalarında yarışmanın yapılacağı iç
suların (gerektiğinde birkaç gün öncesinden) yarışmaya tahsisinin sağlanması için
gereken kanuni düzenlemelerin yapılması isteğimiz kabul gördü, bu konuda gerekenin
yapılacağı söylendi.
9- Amatör balıkçılara adet ve kg limitleri uygulandığı, ticari balıkçılar için ise herhangi bir kotanın uygulanmadığı gündeme geldiğinde K.K.G.M yetkilileri, ticari balıkçılar için kotanın olmadığı buna karşılık zaman yasağı olduğu gerekçesi sunuldu.
Toplantı bittikten sonra, yetkililere ticari balıkçılık için kota uygulanmamasının yanlış olduğunu, zaman yasağının kota uygulamasının ikamesi olmadığını, hesapsızca tutulan hamsilerin yem fabrikalarına satıldığını söylediğimizde, bir yetkili bu hamsilerin 15 kr.a yem fabrikalarına satıldığını söyleyerek benim sözlerimi tamamladı.
Kota uygulaması için sanırım daha zaman gerekecek…

farcho
19-03-09, 11:47
mehmet abi paylasımın ıcın tesekurler vatanımızdakı kurallarda ılla bırgun bız AB ulkelerındekı kurallarla aynı olacagına ınanıyorum..bu yanlıs kuralların ol dugunu gereklı meltebelere bıldıren tum abılerıme tesekur edıyorum...

carp911
28-03-09, 01:37
http://carptr.com/forum/attachment.php?attachmentid=506&stc=1&d=1238197013

2/2 tebliğinde değişiklik

Simam
22-04-09, 09:58
Paylaşım için teşekürler.
Benim düşüncem ,türk halkının doğaya saygılı halde avcılık yapması çok zaman alacak bir şey.Bu da eğitim seviyesine paralel olarak gelişmekte.Kanuni düzenlemelerle ise çok daha iyi olabilir.Yaptırım olduğu sürece sonuçlar daha iyi olacaktır.Örnek verecek olursa;Kamera kaydı altında olan kırmızı ışıklarda herkesin durması gibi,kapalı yerlerde sigara içmeme gibi.
Hep gelişmiş ülkelerinin avlanma tarzlarını örnek alırız ya,yaptırımlar etkili oluğu zaman hayelini kurduğumuz şartlara ulaşabiliriz..Bu kanuni düzenlemelerinin tetikçi rölünün Avrupa Birliği görüşmelerindeki başlıklardan Su ürünleri ile ilgili olanı oynayacağını tahmin ediyorum.

ragıp
22-04-09, 22:42
Paylaşım için teşekürler Mehmet.

köroğlu
22-04-09, 23:22
Bilgilendirme için teşekkürler Mehmet.

Murat EVİTAN
24-04-09, 10:55
Mehmet eline sağlık.Bilğiler için teşekkürler.