Tüm Versiyonu (Orjinalini) Göster : GÖLLERDE TEMPRATÜR TABAKLAŞMA ve TERMOKLİN


bilent yildirim
12-12-10, 23:08
kışın sazan avcılığı yapmak isteyen, veya konuyu merak eden arkadaşlara yardımcı olur umarım.

GÖLLER ,özellikle yüzey alanı geniş göller,yaz aylarında etrafındaki ısıyı emerler,kışın ise ısı yayarlar.

TEMPRATÜR tabakalaşma olması için,gölün yeterli bir derinlikte olması gerekir.


YAZ-

yaz aylarında suyun üst tabakası ısınır ve yoğunluğu azalır. bu sıcak su yukarıda durmaya devam eder.bu tabakaya EPİLİMNİON tabaka adı verilir.EPİLİMNİON rüzgarın etkisindedir,oksijen boldur, iyi aydınlanan tabakadır,fitoplanktonlarca da zengindir.

bunun altında ,yazın daha serin bir geçiş tabakası olan,TERMOKLİN tabaka yer alır.oksijen boldur,üzerindeki daha sıcak suyun yoğunluğuna göre,derinliği değişir.genelde 6-14 metrede oluşur,sıcaklığı 10C-18C derece arasında değişir,metrede 1C derece sıcaklık değişimi olabilir.

en altta HİPOLİMNİON tabaka vardır.burada sıcaklık sabit,sular daha sakin,ışık çok az,fitoplanktonlarca fakirdir.yukarıdaki oksijen suların karışımı daha az olduğu için oksijen de azdır.

bu tabakalaşmaya,TEMPRATÜR tabakalaşma denir.


KIŞ-

kışın su soğudukça,yoğunluğu artar ve su,derine doğru hareket eder.
tatlı suyun yoğunluğu: 1gr/cm3 tür ve en yoğun hale 4C derecede ulaşır.

su 4C dereceye gelip dibe çöktüğünde, bu denge birden değişir ve yukardaki ısı, her düşüşte,su genleşmeye ve hafiflemeye başlar.
böylece 4C derecede olan su en dipte kalır,su yüzeyi ise 0C dereceye gelir ve donar.

su donma noktası olan OC dereceye geldiğinde,moleküller arasında boşluklar oluşur,suyun yoğunluğu aniden %8.5 oranında düşer,ama bu boşuklar ,buzun üst de durmasını sağlar.

sıcaklık düşmeye devam etsede,bu noktadan sonra yoğunlukda düşme olmaz.yüzey donar ama sıcaklık aşağı doğru artar.ve AŞAĞIDAKİ YAŞAM 4C DERECEDE DEVAM EDER.
böylece ters tabakalaşma gerçekleşir.


İLKBAHAR-SONBAHAR-

bahar dönemlerinde tabakalaşma ve TERMOKLİN daha az oluşur.rüzgarın etkisi ile,üst tabaka daha hareketlidir.bu hareketlenme ve mevsimsel sıcaklık değerleri sayesinde,tüm derinliklerde su kalitesi birbirine yakın seyreder.

SONBAHAR da bu karışım daha uzun sürer.


bu tabakalaşma göllerin yapısına göre değişkenlik gösterir:


TROPİKAL GÖLLER- 4Cdereceden aşağı ısı düşmez,sadece kış aylarında sirkülasyon yaşanır.

POLAR GÖLLER-4C dereceden ısısı aşağı eğilimli olan göllerdir,yaz döneminde sirkülasyon olur.

AMİKTİK GÖLLER- yüzeyde kalın buz tabakası bulunur,tabakalaşma gerçekleşmez.

SOĞUK MONOMİKTİK GÖLLER-4C dereceden aşağıya sıcaklık seyrinde olan,yaz aylarında karışım yaşanabilen göllerdir.

DİMİKTİK GÖLLER- kışın ters tabakalaşma,yazın termal tabakalaşma olan,ilkbahar ve sonbahar karışımları gerçekleşen göllerdir.

SICAK MONOMİKTİK GÖLLER-+4C derecede seyreden göllerdir.kışın sirkülasyon,yazın termal tabakalaşma gözlenir.

OLİGAMİK GÖLLER- her derinlikte 4C dereceden yukarı sıcaklık seyreder,nadiren sirkülasyon olur.tropikal göllerdir.

POLİMİKTİK GÖLLER- +4C dereceden sürekli üstünde sıcaklık seyreden göllerdir.sürekli sirküle olurlar.

HALOMİKTİK GÖLLER- göl suları,en derin seviyeye kadar karışır.

MEZOMİKTİK GÖLLER- yüzeyden belli bir seviyede karışan göllerdir,yüzey tabaka orta tabaka ve alt tabaka oluşur.orta tabaka tuzludur,alt tabakada oksijen ve yaşam yoktur.sadece anerobik canlılar yaşar.

Bro
13-12-10, 01:07
saol Bülent...

Simam
13-12-10, 09:45
Bilent sağol güzel paylaşım için.Kışın sazanavında bu tabakalara dikakt etmek lazım

Ke®eM
13-12-10, 10:24
Abi güzel paylaşım, eline sağlık.

SABRİ BOBİÇ
13-12-10, 12:21
eline sağlık bulent:59:

ONUR
13-12-10, 13:12
Bilo,ellerine sağlık,güzel bir araştırma ve paylaşım.Sadece senin yaptığın
bu çalışmanın bir grafik eklemek istiyorum.http://img413.imageshack.us/img413/9806/photo102791.jpg

Sözlük: ghiata-buz
iarna-kış
primavara-ilk bahar
vara-yaz
toamna-son bahar
stratificare de iarna-kış tabakalaşma
circulatie de primavara-ilk bahar su hareketi
stratificare de vara-yaz tabakalaşma
circulatie de toamna-son bahar su hareketi
ape ıncalzite-ısınmış sular
ape racite-soğunmuş sular

Bu grafik dr.biolog Petru Burian'dan bir alıntıdır.

carp-istanbul
13-12-10, 14:07
Arkadaşlar çok güzel çalışmalar sizleri tebrik ediyorum ve terminleri çizimleri anlamayanlar için şöyle bişey ilave etmek istiyorum, sazan sürekli sıcak suyu takib eder ve bazen de hiç balık vurmas neyapsanız istemiyodur bunun birçok kez açıklaması termoklindir ve sonar kullanan arkadaşlarımız da ekranlarında balıkları sürekli orta sularda görürler, bunun bozulması da ancak kuzeyden esen sert rüzgyarlar bozar, bunun gibi şeylerden doğan verimsizlik ve balık gölde yokmuş gibi davranışlara genelde güney rüzgyarları neden olur, bazı büğük sazan ustaları bu tür hava koşullarında hiç evden çıkmayın karınız koca çocuklarınızda baba görsün derler.:)

bmc67
13-12-10, 16:13
Eline sağlık Bilent.

hakan tezcan
13-12-10, 16:29
teşekkürler bilent kardeş.

bilent yildirim
13-12-10, 18:10
katkı sağlayan ustalara teşekkürler.diğer ustalarıda katkı için bekliyorum.
diğer dostlara da teşekkür ederim.

reos_mow
13-12-10, 18:16
eline saglik bilent abi. kisin avlanmak icin bence yazdan hazirlik yapmak lazim yoksa bu sogukta arastirirken soguktan donariz :D

YenerÇELEBİ
13-12-10, 22:13
Teşekkürler Bilent usta,Metin usta ve Onur usta çok faydalı bilgiler.

Bigcarp64
14-12-10, 10:39
elenizxe emeğinize ve tecrübenize sağlık faydalı bilgiler için teşekkürler değerli ustalarım

bilent yildirim
14-12-10, 15:55
bişey yapmadık arkadaşlar.
bu bilgiler internet ortamında,çeşitli yabancı ve yerli sitelerde,mevcut.
10-15 akşamınızı ayırıp bu bilgileri toplayıp,birbiriyle karşılaştırarak,yazıma dökebilirsiziniz.usta falan olmaya gerek yok.pekala herkes bunu yazabilir.
balığa gidemediğimiz bu günlerde,bunları tartışıp paylaşımıda sağlamış olsak fenamı olur. ne kadar fazla bilgi,olursa,o kadar,ne yaptığını bilen, usta sazancı yetişir.
siteye girip,sadece bilgi almak ,veya.sadece rapor yayınlamakla olmaz.herkes bu platform da ise,bişeyler paylaşması,destek olması lazım.

ben, yazım konusunda paylaşımı az olan ustalardan da,çeşitli konularda paylaşım bekliyorum açıkçası.herkesin düşüncesi ve stratejisi farklıdır,bence çok da renk katar ortama,önemli bilgiler de alırız.paylaşımın zararı olmaz.

ragıp
14-12-10, 21:38
bişey yapmadık arkadaşlar.
bu bilgiler internet ortamında,çeşitli yabancı ve yerli sitelerde,mevcut.
10-15 akşamınızı ayırıp bu bilgileri toplayıp,birbiriyle karşılaştırarak,yazıma dökebilirsiziniz.usta falan olmaya gerek yok.pekala herkes bunu yazabilir.
balığa gidemediğimiz bu günlerde,bunları tartışıp paylaşımıda sağlamış olsak fenamı olur. ne kadar fazla bilgi,olursa,o kadar,ne yaptığını bilen, usta sazancı yetişir.
siteye girip,sadece bilgi almak ,veya.sadece rapor yayınlamakla olmaz.herkes bu platform da ise,bişeyler paylaşması,destek olması lazım.

ben, yazım konusunda paylaşımı az olan ustalardan da,çeşitli konularda paylaşım bekliyorum açıkçası.herkesin düşüncesi ve stratejisi farklıdır,bence çok da renk katar ortama,önemli bilgiler de alırız.paylaşımın zararı olmaz.

Çok güzel bir çalışma olmuş Bilent usta ellerine sağlık.En son yazdıklarında da katılıyorum.
Benim dikkatimi bir şey çekti.Bu yazdığım konunun bu konu ile pek ilgisi yok aslında ama yeridir diye düşünüyorum.
Bizler genel yapı olarak,başarılı olduğumuz bir konuda uyguladığımız metodları ve bazı detayları dile getirerek sürekli alkışlanmak ve şımartılmaktan hoşlanırız.Bir çok kişi bu platformda yakalanan büyük bir sazanın avını sergilerken bunları göz önünde bulundurarak davranır.Burda eleştirilecek veya karşı çıkılacak bir durum yok aslında.Paylaşım açısından faydalıdır ve teşvik edicidir...Fakat hiç bir yerde uygulanan stratejilerin,deneylerin,harcanan bir çok emeğin boşuna gittiği,vuruş dahi alınmadığı dönemlerin avlarından bahsetmiyoruz.Kimse ben beş gün avlakta geçirdim,şu yemi kullandım,şöyle yemledim,böyle bir strateji uyguladım diye kaleme almıyor deneyimlerini.Neticesi olmayan bir avda yaptığımız uygulamaları da paylaşırsak bir sonraki benzer durumda olan kişilere yol gösterecek bir nitelikte bilgiler olacağına inanıyorum.Hep verim aldığımız bilgilerden ziyade verimsiz geçen zamanlardaki yanlışları bulmak,bir sonraki avlarda aynı hataları yapmamızı engellemiş ve neticeye bizleri yaklaştırmış olacaktır...
Termoklin ile ilgili bir ekleme de ben yapmak isterim.Genelde mikro göletlerde avlanırım.Enine boyuna ufak sığı göletlerdir.Küçük olduklarından ısı değişimine hemen cevap verirler.Aniden soğan ve aniden ısınan hava mikro göletleri inanılmaz derecede etkiler.Bu bazen suyun 5-10 derce ısınıp soğmasına bile sebebiyet verir.Suyun bu denli çabuk ısı değiştirmesi de sazanın hareketlerinde ve beslenmesinde büyük rol oynar,diğer büyük avlaklardaki gibi değildir.Bundan sebep eğer mikro göletlerde avlanmayı uygun gören sazancı dostlar varsa bunları göz önünde bulundursunlar.Yazın sıcakların oturduğu zamanlar temmuz,ağustos,eylül gibi bu ısılar anormal bir durum olmadığında değişiklik göstermez.Eylül sonrası havalar ve basınç değşiklik göstermeye başlar ve sazanın hareketleri avınızı etkilemeye başlar.Ocak,şubat ve mart bu üç ay yine anormal bir durum olmadığı sürece pek değişiklik göstermez ama yaza nazaran verim daha az olacaktır.Bu soğuk üç kış ayında mikro göletlerden sadece avlağı çok iyi tanıyan ve bu aylarda tecrübe sahibi olmuş kişiler netice alabilir.Kış aylarında öğlen su sıcaklığı 10 derece iken bu geceleri eksilere düşer ve suyun üzeri santimetrelerce buz tutar.Aşırı sıcak havalarda da su sıcaklığı fırlar ve sazan yine kıştaki olduğu gibi en kuytu en derin ve en tehlikesiz bölgelerdedir.Yazın aşırı sıcaklarda sazan yemlenmez mikro göletlerde.Sabahın erken saatlerinden güneşin kendini göstermeden önceki saatler verim alınacak saatlerdir.Bundan sebep bir mikro gölete gidildiğinde öğle sıcağında uyumalı,gece çöktüğü zaman da yemlerinizi tazemeli ve avınıza başlamalısınız.Bir şey daha söylemek gerekirse,mikro göletler genelde ocak gölleri olup dağın içinde oyulmuş çukurlardır ve etrafı ağaçlarla çevrilidir genelde.Bundan sebep ağaçlar rüzgarı kesmekte ve suyun dalgalanmasına ve bulanmasına sebebiyet vermez.Ama ne yazık ki bir çok mikro gölette farkedemeyeceğiniz akıntılar oluşmaktadır.Bu akıntılar suyun ısısını etkiler ve sazanın hareketlerine yansımaktadır.Genel olarak mikro göletlerde akıntı olmdığı savunulsa da iyice araştırıldıktan sonra bir çoğunun başka dere yataklarından veya kaynaklardan beslendiğini görebilirsiniz...

bilent yildirim
15-12-10, 10:08
RAGIP ÇOK GÜZEL ANLATIM

diğer konu hakkında da ağzın bal yesin diyorum ,çok da doğru söylüyorsun bir nevi benim düşüncemi yazmışsın.

ben de bu şekilde düşünüyorum:eğer bir av raporu yayınlanıyorsa ,kullanılan yöntemler hakkında bilgi verilebilir,vermeyen kişilerede bir lafım olmaz tercihdir,bende çoğu zaman vermiyorum.
ama başka bilgilendirici konular açabilir,fayda sağlayabilirler
bu ikiside olmuyorsa,sadece rapor yayınlanıyor,veya bilgi alınıyorsa,bunun doğru bir paylaşım olduğunu düşünmüyorum.
acemi arkadaşlar konu açmaktan çekinebilir,ama usta arkadaşlarında biraz meseleye el atmasını bekliyorum.dediğim gibi renk de katar,bir sürü arkadaş da henüz fikirlerini yazmamış arkadaşların yöntemlerini,fikirlerini almış olur

Bro
15-12-10, 16:49
....................
............................
Fakat hiç bir yerde uygulanan stratejilerin,deneylerin,harcanan bir çok emeğin boşuna gittiği,vuruş dahi alınmadığı dönemlerin avlarından bahsetmiyoruz.kimse ben beş gün avlakta geçirdim,şu yemi kullandım,şöyle yemledim,böyle bir strateji uyguladım diye kaleme almıyor deneyimlerini.neticesi olmayan bir avda yaptığımız uygulamaları da paylaşırsak bir sonraki benzer durumda olan kişilere yol gösterecek bir nitelikte bilgiler olacağına inanıyorum.hep verim aldığımız bilgilerden ziyade verimsiz geçen zamanlardaki yanlışları bulmak,bir sonraki avlarda aynı hataları yapmamızı engellemiş ve neticeye bizleri yaklaştırmış olacaktır...
...


.................
Eğer bir av raporu yayınlanıyorsa ,kullanılan yöntemler hakkında bilgi verilebilir............
Acemi arkadaşlar konu açmaktan çekinebilir,ama usta arkadaşlarında biraz meseleye el atmasını bekliyorum.dediğim gibi renk de katar,bir sürü arkadaş da henüz fikirlerini yazmamış arkadaşların yöntemlerini,fikirlerini almış olur

...

+1