Evet arkadaşlar avlakların Pusula yönlerine göre ve rakım farklılıklarında değişiklik gösterdikleri ve verimli olduklarını fark ettim ve bunla ilgili geniş çaplı bir bilgi paylaşımında bulunmanızı rica ediyorum
Kuzey yönünde kalan kuzey rüzgarı eksik olmayan bir avlak sahibiyim; su sürekli dalgalı rakım olarakta deniz seviyesinden 500 - 700 mt arasında bulunan tepe arasında kalan bir mera ve Temmuz 20-25 inde balık hareketlenmeye başlıyor ve yıl sonuna kadar verimli olmakta; gündüz hava ne kadar sıcak olursa olsun geceleri (Ay) farkında etki ediyor sebebi gel git olayı gerçekleştiğinden GELGİT İÇİN TIKLA (http://tr.wikipedia.org/wiki/Gelgit) Hava basıncından dolayı atmosfer linkini inceleyebilirsiniz ATMOSFER İÇİN TIKLA (http://www.cografyam.net/index.php?showtopic=12233)
2010 Ay Takvimine buradan ulaşabilirsiniz TIKLA (http://3.bp.blogspot.com/_V6AATlF_3r8/S2FjgU1mk-I/AAAAAAAAGIo/IMImSImjV_0/s1600-h/image-625F_4B58B9A8.jpg)
Sıcaklık birkaç gün süreyle etkili olursa su yüzeyindeki oksijen miktarı azalacağı için balık derine çekilmeye başlar.Bu derinlik gölün yapısına,coğrafi şartlarına vb.bağlı olarak değişir.Ancak şu bir gerçek ki bu dönemlerde sığ sulara ancak sabah saatleri ve akşam serinliğinin çöktüğü anlarda yaklaşırlar.Genelde kendileri için rahat sayılan 5-10 m derinlere inerler,süre uzadıkça derinlik artar.
Hava basıncı belkide sazanın yeme alışkanlığındaki en önemli faktörlerden birisidir.Açık,sakin,sıcak yaz günleri (ya da sakin ama dondurucu kış geceleri ) “yüksek basınç” göstergeleridir.Bu sıklıkla balığın iştahının azaldığı ve avlanmanın zor olduğu bir dönemdir.Eğer yüksek basınç sürerse,bu kez gece avları neredeyse herzaman –özellikle büyük balık tutmak için ideal zamandır.
Yoğun alçak seviye bulutları ile kaplı bir gökyüzü ve hafif ya da orta şiddette rüzgarlı günler hem kışın hem de yazın “alçak basınç”göstergeleridir.Bu dönemde sazanın iştahı açılır ve takımları toplayıp balığa gitmenin zamanıdır.Yani balığa gitmeden önce hava durumuna biraz daha ayrıntılı bakmak şansımızı artırabilir!
Ayın durumu ne gibi etki olur sazana?Bana göre hiç bir etkisi olmaz:).Her döneminde balık yapmıştır.
Merhaba
Avlanırken rüzgarın yönüne göre avlak seçmeye dikkat ederim.Rüzgarsız ,hele hele,parçalı bulutlu arada güneş görünüp kapanıyor,göründümüde biber gibi yakıyor,yağmur yağsammı yağmasammı havasında ,rutubet nem boğuyor,hava geceleri bile sıkıntılı arada bir rüzgar nezaketen nazlana nazlana estiriyorsa ve bu hava devam edecek gibiyse
1000 km gitmiş olsam bile hemen güneş yağımı sürer başlarım ciğerlerden yanmaya.Bu türlü havalarda balığa çıkmamak için elimden gelse gidip meterolojide işe bile girerim.Çünki bu havalarda daha verim alabilmiş değilim.Bir Edirneli abim " hava yağmura ısırdımı balık kımıldamaz derdi"
Yağmur sonrası açmış hava süper.Yağar ve açarsa.
Açık olabilir ama hava boğmuyor,rüzgar karşıdan saati gelince estiriyor,kıyıları karıştırıyorsa.Değme keyfime.
Saygılarımla
Merhaba
Avlanırken rüzgarın yönüne göre avlak seçmeye dikkat ederim.Rüzgarsız ,hele hele,parçalı bulutlu arada güneş görünüp kapanıyor,göründümüde biber gibi yakıyor,yağmur yağsammı yağmasammı havasında ,rutubet nem boğuyor,hava geceleri bile sıkıntılı arada bir rüzgar nezaketen nazlana nazlana estiriyorsa ve bu hava devam edecek gibiyse
1000 km gitmiş olsam bile hemen güneş yağımı sürer başlarım ciğerlerden yanmaya.Bu türlü havalarda balığa çıkmamak için elimden gelse gidip meterolojide işe bile girerim.Çünki bu havalarda daha verim alabilmiş değilim.Bir Edirneli abim " hava yağmura ısırdımı balık kımıldamaz derdi"
Yağmur sonrası açmış hava süper.Yağar ve açarsa.
Açık olabilir ama hava boğmuyor,rüzgar karşıdan saati gelince estiriyor,kıyıları karıştırıyorsa.Değme keyfime.
Saygılarımla
Mehmet, çok doğru tespitlerine ben de aynen katılıyorum. Fakat bazen her türlü havada balığa gitmek zorunda kalabiliyor insan. Malum günümüzde patrondan izin almak mesele olmuş durumdadır. Demek istediğim hava durumuna göre değil, izin aldığımız zamana göre balığa gidebiliyoruz. Bu, sanırım sadece benle sınırlı değil. Benim şahsen 45 gün birikmiş iznim var ve bu 'kriz' dönemiNde iş yoğunluğundan izin isteğinde dahi bulunamıyorum.
RASTGELE!