Tüm Versiyonu (Orjinalini) Göster : Küspeli olta kullananların sebep olduğu utancın belgesi.
oltadasazan 20-07-10, 21:44 Olay ESABDER Dernek başkanımı Ateş DALYAN ile birlikte ilimiz göletlerinden birinde gerçekleştirdiğimiz sazan avı esnasında fotoğraflandı ve konu Ateş hocam tarafından açıldı.Her satırına,noktasına kadar aynı fikirde olduğum konuyu izniyle sizlerle paylaşmak istiyorum.Belki halen küspeli olta kullanmakta ısrar eden ve bu çağdışı avlanma yöntemini savunanlara ders olur.
Biyolojik çeşitlilik açısından son derece zengin ve Eskişehir'e oldukça yakın bir avlak olan bir göletimizde sezon açılışından bu yana diğer su kuşları gibi iki adet de pelikan barınmaktadır. Büyük olasılıkla avlağın zengin besin yapısından yararlanmak isteyen bu iki su kuşu çok sayıda amatör balıkçının gölette avlanmasına rağmen bölgeyi terk etmemiş ve adeta avlağın bir maskotu gibi buradaki varlıklarını sürdürmüşlerdir. Ancak, yasa tanımayan, yasak dinlemeyen, bohçacı kılıklı soysuzların kullandıkları küspeli olta yüzünden bakın bu iki pelikandan biri ne haldedir:
http://img38.imageshack.us/img38/4706/pelikan1.jpg
Ahlaksız bir balıkçı bozuntusunun gölete attığı bir küspeli olta takma aparatının iğneleri pelikanın gaga altına saplanmış bir halde duruyor...
http://img830.imageshack.us/img830/228/pelikan2.jpg
Zavallı pelikana yapacağımız bir şey olmadığından bu kepazeliği ne yazık ki uzaktan seyretmek zorunda kalıyoruz...
http://img17.imageshack.us/img17/6491/pelikan3.jpg
Bu küspeliyi kullanan bohçacının ağzına saplanan iğneler olsaydı acaba aynı keyfi duyar mıydı!!
http://img203.imageshack.us/img203/2177/pelikan4.jpg
Doğal hayata zarar vermeden avlanmanın bir onur olduğunu kavrayamayan aymazların bu görüntüden de fazla etkileneceklerini sanmıyorum çünkü onların insan olduğunu düşünmüyorum...
http://img85.imageshack.us/img85/9392/pelikan5.jpg
Buna "Alt tarafı bir kuş!" diyebilen aymazlar, öldürdükleri el kadar balıklar için de "Alt tarafı bir balık!" diyebilen eğitimsiz, bilinçsiz, ahlaksız, düşüncesiz ve egoist çıkarcılardır...
http://img101.imageshack.us/img101/3064/pelikan6.jpg
Doğal kaynakları sınırsız, su kenarlarını çöplük, yaban hayatını ise tüketim maddesi olarak gören zihniyetler hiçbir şekilde amatör balıkçılığı temsil edemezler...
http://img824.imageshack.us/img824/2964/pelikan7.jpg
Küspeli vahşetine ibret olsun...
Bu pelikan eğer hala yaşamayı başarabilmişse, hala Keskin Göleti'nde yaşam savaşı veriyor olacaktır. Bizim gözümüze çarpan sadece bu pelikan oldu, oysa aynı avlaktaki ördeklerin, mekelerin ve balıkçılların aynı akibete uğramadığını savunabilir miyiz? Nice yaban hayvanının benzer telefi belki de bizim haberimiz olmadan gerçekleşiyor. Ve hala daha küspeli olta da satılıyor, diğer yasadışı balık avlama malzemeleri de.
Pelikanlar göç eden su kuşlarındandır. Belki de bizim pelikanlar da havaların soğuması ile başka ülkelere göç edecek ve yaban hayatına daha saygılı insanların yaşadığı ülkelerin parklarında, göletlerinde konaklayacaklar. Belki de su kuşlarını koruma organizasyonları tarafından koruma altına alınacak, tedavi edilmeye kalkılacak. Acaba pelikanın gagasındaki bu aparata bilim adamları bir anlam verebilecekler mi? Bu aparatların bazılarında üreticinin markası da var sanırım. Uzmanlar ne düşünecek acaba, Türkler değişik bir markalama yöntemi geliştirmişler mi diyecekler, yoksa lanet mi okuyacaklar. Güleriz ağlanacak halimize, utanmadan küspeli oltayı kullananlara da, üretenlere de ibret olsun...
ESABDER OLARAK BU REZALETE NEDEN OLANLARI ŞİDDETLE KINIYOR, KÜSPELİ OLTA ÜRETİM VE KULLANIMINA DAHA ETKİN ÖNLEMLERİN ALINMASINI GEREKLİ GÖRÜYOR, TÜM ÜLKE AMATÖRLERİNİN YASAKLANAN AVLANMA USÜL VE YÖNTEMLERİNE AZAMİ UYUM GÖSTERMESİNİ TALEP EDİYORUZ
Konu icin tesekkürler bu konuda bütün arkadaslardan rica ediyorum gördüklerine muhakkak uyarida bulunsunlar KÜSPELI OLTA VE TIRIVIRI öldürüyor sürekli diye.
uyarı yok mehmet abi, arıyıp jandarmayı çağırmadıktan sonra nereye kadar uyarı ben yaşlanırım hala uyarırsınız sizler. :PDT_drv:
Malesef küspeli olta satan tanınmış tedarikçi firmalar var 4 iğneli olarak satışını yapıyorlar. Benim görüşüm mail afişi yapıp tedarikçi firmaların maillerine mesaj göndermek gerektiğini düşünüyorum. Üst noktadan başlanırsa alt tabakadakiler bilinçlenmiş olacaklardır.
Osman abi paylaşımda emeği geçenlere teşekürler.Senin ifadelerine aynen katılıyorum.
Bu küspeli oltayı toptancılar şakır şakır satıyor-pazarlıyor,perakandecilerde şaskır şakır satıyor,oltacı da aynen kullanıyor.Zincirlemem bohçacılık,zincirleme seviyesizlik,İnsanın güvenliğine önem verilimiyor ki hayvanın güvenliğine önem verilsin,öyle bir gerikalmış diyar.
Bu kuşun gagasına takılan aparattan kurtarılması için ulaştığımız kurumlar ne yazık ki yardımcı olamadılar. Binası, müdürü ve makam aracı olan, ama yapması gereken iş için ekibi, malzemesi, aracı olmayan kurumlarla, yaban hayatı koruma ve kurtarma da, birçok şeyde olduğu gibi sözde kalıyor.
Osman abi bu acı manzaraya geçen sene bende bizzat kendi gözlerimle şahit olmuştum aradaki tek fark benim gördüğüm kuş karabataktı ağzındakide sazan avında kullanılan yaydı ve hayvancık ağzından sarkan yay ile havalanıp gitti içim sızlamıştı keşke yayda yasaklansa ve keşke bu yasaklar uygulatılsa keşke telefon açtığımızda jandarma gelse :(
Osman Abi duyarlılığınız için sizi kutlarım! Bizlerle paylaştığın için de teşekkür ederim. Böylece forum üyelerimize bir kez daha hatırlatmak faydalı ve de nasihat olacaktır. Çok eminim ki üyelerimiz arasında hala küspeli olta kullananlar var.
Doğru oltalar ve doğru yöntemle avlanırsak yaban hayatımızı zenginleştiririz. Bu ancak bu şekilde mümkündür.
Kerem'e de aynen katılıyorum. Uyarmak işe yaramaz bu aşamada. Direk jandarmaya şikayet gerek.
RASTGELE!
Bu vıdalı kuspe aparatını ıstocta nerede ıse butun balık malzemesı satan yerler yasak olmasına ragmen satmaya devam edıyor.Basıt bır mantık bu malzemeyı sattırmayacaksın kullanana bırsey dıyemezsın cahıldır kafası basmaz ama satana cezayı yazacaksın satan olmazsa alanda olmaz ınanmayanlar gıdıp ıstoca baksınlar birde bu vıdalı kuspe aparatında ayciçek küspesi kullanıyorlar ortası delık dıye bu kuspeyı su ıcınde bır ay bırak erımez mısır küspesi 5-6 saat aralıgında tamamen erirken ayciçek kuspesi erimez
Birde trakyada yaygın olarak kullanılan bır sistem var idamlık dıye tabir edilen yuvarlak kursun ve mısır kuspesı ıle kullanılan bır sıstem var bunu kullananları bu işten vazgeciremezsınız trakyada kullanan bır cok kısı var vidalı kuspe aparatına gore idamlık masum gıbı kalıyor
Bu olayları daha cok görücez esas sorun egitim biliçli insan eksıklıgı yada duyarlı insan yoklugu dıyebılırız.Günümüzde medyada yanında olen ınsana bıle yardım elı uzatmayan veya donup bakmayan bır topluluk olma yolunda ılerlerken yaban hayatına saygı gostermesını bekleyemeyız.
Senelik izinimde gittiğim birkac goletın ıcınde parakete ve ag vardı bunların sahıplerı koyluler jandarma gelıp bu adama ceza keser mı kesmez bunun bır cok ornegı var
3-4 cm boyunda kı sazan yavrularını toplayıp kıyma makınesınden gecırıp köfte yapıp yıyenler var eğitimsizliğin ne oldugu buradan belli
Yaban hayatını korumak cocuklarımıza miras bırakmak için şimdiden tedbir almak gerekli.Devletin yetkili mercilerini harekete gecirip dernekler ve ınternet ortamında ki gönüllülerle desteklenmeli
Bir diğer sorun 2030 yılına kadar dünya üzerinde ki su kaynaklarının %40 kurayacak olması
Yukarıda kı bırkac ornek sorunun temel kaynagının eğitim eksikliğinden kaynaklandıgını göstermektedir.Buna göre hareket edilmelidir.Yanlız hayvanları korumak değil onların yasadıgı ortamıda korumamız gerektğiğ burada ortaya cıkmaktadır burada ise her bireye görev düşmektedir karalama olarak kullandıgımız kagıtın gerı donusumunu saglamak bıle bır baslangıc
Daha yazılacak cok sey var...........
Önce ağları haledelim mantığı ile yaklaşıyordum ama bu sezon raiting'i yüksek bir barajda küspeli takım kullanan ahalinin sazancıkları ne hale getirdiklerini görünce fikir değiştirdim. Neredeyse diyeceğim ama hafif kalacak, bir çoğunuzda şahitsiniz ağcılardan daha çok tutuyorlar el kadar sazancıkları..
suda kopardıkları takımlar da bos durmuyor oltama takılan bır kuspelı takım bunlar tırıvırı kadar zararlı. http://img715.imageshack.us/img715/548/cimw.jpg http://img291.imageshack.us/img291/1427/2010cim.jpg
Arkadaşlar,durum gerçekten belirttiğiniz gibi çok acı verici...
Geçmiş yıllarda tırıvırı satışı ve kullanımı serbestti, sonra yasaklandı. Küspeli takım kullanımı da yasaklandı ve umarım ki daha çok çabalarsak satışının da yasaklanmasını sağlayabiliriz. Ayrıca arz olmazsa talep de sona erebilir... Kendi çapımda online malzeme satışı yapan siteleri ve satıcıları bu ürünlerin kullanımının yasak olduğunu belirterek satış yapmamaları konusunda bilgilendirmeye çalışıyorum, en azından satıcıların duyarlı olmasını umuyorum.
Dilerim çabalarımız en kısa sürede güzel sonuçlar veriri...
EVET HAKLI OLABİLİRSİNİZ AMA BENDE DEWAMLI KÜSPELİ OLTA KULLANIRIM AMA HER ŞEYİ BİLİNÇLİ YAPARSAN BİR SORUN OLMAZ ŞU ANDA SİTEYE FOTO YÜKLEMEYİ BİLMİYORUM AMA EN KISA ZAMANDA YÜKLEYECEĞİM DAHA PARATİK VE KESİNLİKLE BÖYLE SONUÇLAR DOĞURMAYAN HER KESİN BEYENECEĞİNİ UMDUĞUM BİR SİSTEM KULLANIYORUM ÇOK DA BAŞARILI BİRAZ BAHSEDEYİM KÜSPELİ OLTA KULLANAN ARKADAŞLAR APARATI UNUTUN APARAT KULLANMAYIN EĞER BÜYÜK AW PEŞİNDEYSENİZ TUTMAK İSTİYORSANIZ VE BU SORUNLARLA KARŞILAŞMAMAK İÇİN KESİNLİKLE TEK İĞNE OLMALI ÇÜNKÜ KÜSPE HER TÜRLÜ SU HAYVANINI CEZBEDİYOR O YÜZDEN TEK İĞNE. APARAT YERİNE İSE BİR ELEKTİRİKÇİDEN ALCAGINIZ BİR PAKET CIRT KELEPÇEYLE [100 ADET 2.5 LİRA ] KÜSPEYİ FIRDÖN DÜYE CIRTLATIN KEYFİNİZE BAKIN ÇOK İĞNE OLURSA UFAK HAYVANLAR KIYISINDAN KÖŞESİNDEN TAKILIYORLAR AMA TEK İĞNE VE İRİ BİR BOLİ İLE ÇOKDA GÜZEL AVLANILABİLYOR DENEMENİZİ TAVSİYE ADERİM BU SİSTEME BAŞLADIPIMDAN BERİ VERİM ARTTI VE KESİNLİKLE VE KESİNLİKLE İĞNE VE KÜSPE SU İÇİNDE KALMADI SAYGILAR. 4 YILDIR BU SİSTEMİ KULLANIYORUM VE ÇEWREMDEKİ İNSANLAR DA BU ŞEKİLDE AVLANIYOR İNANIN ÇOK VERİMLİ EĞER KÜSPALİ OLTA KULLANMAK İSTİYORSANIZ VE KİMSE ZARAR GÖRMESİN DİYORSANIZ BİR DENİYİN :d
ÜSTÜNE BASARAK SÖYLÜYORUM BU ŞEKİLDE AWCILIK SİZE GÖRE HOŞ OLMAYABİLİR BU ŞEKİLDE YOLA ÇIKARSAN SİZİN AVCILIĞINIZDA BAŞKALRINA HOŞ OLMAYABİLİR AMA BUBENİM DEDĞİM EĞR KÜSPA İLE AVLANIYORSAN BU ŞEKKİLDE AVLANIRSAN HEM TAKOZ YAKALARSIN HEMDE KİMSE ZARAR GÖRMEZ SAYYGILAR BUNU EKLEME SEBEBİM ARKADAŞLAR TOPA TUTMUŞ RESMEN PEKİ BALIKÇI ARAKADAŞLAR ŞİMDİ SORSAM EN AZ SİTENİN YARISI OLTA DA BALIK VARKEN ŞÖYLE BASTI BÖYLE KOPARTI ŞU OLDU BU OLDU DER PEKİ O KOPUPTA BALIĞIN AĞZINDA KALAN İĞNE NE OLACAK HİÇ DÜŞÜNDÜN MÜ BEN BİRİNDE TAM 8.600 GR BALIK TUTTUM AMA BİR 3-4 KG BALIK KADAR KUVVET UYGULAYAMADI KEPÇEYE ALINCAYA KADAR HER NORMALDİKEPÇEYE ALDIĞIMIZDA İSE DEWASA BİR BALIK AMA BALIOK BİTMİŞ AZINDA YA 4 5 İĞNE TAM HTIRLAMIYORUM MISINA SOLUNGAÇLARINA DOLANMIŞ KURSUN ARKADAN GELİYO BALIĞN AĞZINDAN SOLUNGAÇLARI9NA KADAR ARTIK NE OLMUŞSA ÇÜRÜR GİBİ OLMUŞ KARARMIS VSVS YANİ DİCEM ŞU ORHAN BABANIN DEDİĞİ GİBİ HATASIZ KUL OLMAZ:d
Sayın Gökhan kardeşim forumda büyük harflerle yazılmmamasını zannederim fark etmemişsin. Forum kuralı 11 der ki:
11)İleti yazarken büyük harf kullanmak internet kültürü içinde bağırmak anlamına geldiğinden satırbaşı, özel isim ve yazım kuralları hariç hiçbir koşulda büyük harf kullanılmamalıdır.
Bir de sirküleri okursan derki; küspeli olta kullanımı yasaktır.Burada iğne ve şekilden bahsetmez.Sadece yasak olduğunu söyler.
Forumdaki bir çok sazan aşığı gibi ben de balık geleceğini bildiğimiz halde küspe kullanmıyoruz.
Modern sazancılıkta yeri yoktur.
Gökhan kardeş,ne kadar dikkatli kulanırsa kulan,misine kopma ihtimalı var ve iğneye takılan balık kurtulma şansı yok,üstelik 4-5 iğne kulandı için başka balık veya canlı suda yaşayan zarar görür.
Onun için kesinlikle yasak yasal olarak ve aramızdan yeri yoktur,yasalar hepimiz için ve zorunlu olarak uymamız gerek.
Moderatörlerinden rica ediyorum gerekeğeni yapılsın.:badprv:
CarpManiac 30-08-10, 20:52 Sayın Gökhan kardeşim forumda büyük harflerle yazılmmamasını zannederim fark etmemişsin. Forum kuralı 11 der ki:
11)İleti yazarken büyük harf kullanmak internet kültürü içinde bağırmak anlamına geldiğinden satırbaşı, özel isim ve yazım kuralları hariç hiçbir koşulda büyük harf kullanılmamalıdır.
Bir de sirküleri okursan derki; küspeli olta kullanımı yasaktır.Burada iğne ve şekilden bahsetmez.Sadece yasak olduğunu söyler.
Forumdaki bir çok sazan aşığı gibi ben de balık geleceğini bildiğimiz halde küspe kullanmıyoruz.
Modern sazancılıkta yeri yoktur.
Gökhan kardeş,ne kadar dikkatli kulanırsa kulan,misine kopma ihtimalı var ve iğneye takılan balık kurtulma şansı yok,üstelik 4-5 iğne kulandı için başka balık veya canlı suda yaşayan zarar görür.
Onun için kesinlikle yasak yasal olarak ve aramızdan yeri yoktur,yasalar hepimiz için ve zorunlu olarak uymamız gerek.
Moderatörlerinden rica ediyorum gerekeğeni yapılsın.:badprv:
İçsularda amatör avcılık
(2) MADDE 15
(2)Küspeli olta, parakete, sualtı tüfeği, zıpkın, yemlik uzatma ağı dışında her türlü ağ (germe, uzatma, sürütme, çevirme, serpme) ile pinter, sepet gibi tuzakların kullanılması yasaktır.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç ve Tanımlar
Tanımlar
MADDE 2- (1)
f) Küspeli olta: Ayçiçeği, mısır gibi bitkilerin posalarının preslenip kurutulması sonucu elde edilen küspenin çok sayıda iğne ile donatılması ile elde edilen av aracını,
Tebliğ küspeli olta takımını çoklu iğneli olarak tanımlamış o yüzden küspenin tek iğne ile kullanılması ''küspeli olta takımı'' tanımına girmez ve yasak değildir anladığım kadarıyla.
Tabi ki Gökhanın kullandığı yöntemin modern sazan avında yeri yoktur çünkü sazanın emniyetini sağlayan bir donanım kullanılmamıştır.
Belki fırdöndüye taktığı küspeyi kurşunla beraber safety clipse geçirse kullanılabilir. Yada boili gibi hair rige de taksa olur Ama bence küspe modern sazanavı sektörünün ürettiği diğer yemlerin yanında oldukça basit ve kalitesiz bir yem o yüzden benim avlarımda küspenin yeri hiçbir zaman yoktu.
Büyük harf kullanımı uyarınızı umarım dikkate almıştır ve bir daha büyük harfleri gerektiği yerde kullanır.
Forumlara yeni adapte olan bir arkadaşımız olabilir, bu siteye de yeni üye olmuş. Forumdaki konulara hiç göz atmadan gereksiz mesajlar atmış .Forum konusunu anlamamış olacak ki uygun olmayan bir de avatar yüklemiş.
Biraz bekleyelim derim, o bizi tanısın biz de onu tanıyalım.:rolleyes:
Katılıyorum İlhan,tek iğne kulandını okumamıştım,doğru, çöklu iğne küspe takımı yasak.
İnşallah dedin gibi olur İlhan,umarım forumuzu içinde araştırır biraz ve sazan balıkçilığı hakında farklı bir bakış acisı kazanır.
Gökhan kardeş,forum içinde bir dolaş,ensiklopedi gibi,çök şey faydalı burda bulabilirsın
gerçek sazan avı ile ilgili.;)
Özür dileyerek cümleme başalmak isterim tüm carp tr üyelerinden özür dilerim büyük harf li yazdığım için o an farkedemedim sanırım fakat kesinlikle farklı bir amacım yoktur .fakat benim anlatmak istediğim küspeli olta faydalıdır veya iyidir veya yasak değildir demiyorum arkadaşlar benim anlatmak istediğim eğer illaki kullanacaksan madem bu şekilde kullan kullanan lar warsa diğer yöntemlere göre zararsız olacağını düşündüğümden bu şekilde bir paylaşımda bulundum tekrar ediyorum eğer kullananlar warsa ve kullanmaya dewam edeceklerse bu şekilde bi nebze olsun werilecek hasar minumum sewiyede tutulur düşüncesindeyim saygılarımla.
Gokhan Kardesim, senin sistem İlhan'in dediği gibi yasak değildir. Sadece Sazan emniyeti için uygun değil. İlhan'in dediklerine uyarsan sorun kalmayacaktır. Ben bunu tavsiye ederim.
Rastgele!
Ayrıca İLHAN HACIOĞLU na ayrıyaten teşekkür ederim küspeli olta hakkındaki gerekli açıklamayı yasa ve yasaklara uygunluğunu tam bir kanununa göre yazmıştır.
Arkadaşlar birde emin olun şu an balık avcılığı hakkındaki kanunları oldukça iyi bilen bir kişiyim 1986/1 tertip olarak askerliğimi jandarma karakolunda tamamladım ve inanın yasak avcılığın bin bir türlü halini gördüm bu küspeli olta olayı dewede kulak :S
tabikide abi ayulması gereken bir kural varsa ve ben burda bir arkadaşlık kurmak istiyorsam gerekenlere uyarım birde daha yeni üyeyim şu anda daha fazla vakit ayırarak bir daha hata yapmamak için gereken bilgileri toplamaya çalışıorum :s
:013:arkadaşlar bu yorumları yaparken yazılan kelimelerin daha dikkatli seçilmesini rica ederim yok sa herkes ağzını bozacak olursa hiç hoş olmaz.
(bu yazdıklarım küspeli kullanan kansızlara ve soysuz sopsuz bohçacılara kelimesini kullananlar içindir)
bu arada bende küspeli takım kullanıyorum ancak takımlar arasında fark var evet bu vidalı ve çok iğneli takımlar kullanılmasın ancak nihayetinde küspe yaygın olarak kullanılan ve bizim avlaklarda güzel iş gören bir yemdir.
şimdi yemin ne kabahati var bu kuşlar yada canlılar boili takılı bir sazan takımına denk gelseydi ozamanda boiliyi mi yasak edecek kullananlarıda afedersiniz ama kansızlıklamı suçlayacaktık.
bakın tırıvırı için kendi av bölgemde çok uğraştım şikayetlerde bulundum ancak malesef halen yaygın olarak kullanılıyor bir türlü önleyemedik.ancak küspede durum böyle değil ben küspeleri aynen boili gibi ufak ve yuvarlak hale getirip tek kancalı sistemle yada mısır takılı takımların etrafında yemleme olarak ezerek kullanıyorum .evet bu vidalı sistem hiç vicdani değil
bu arada küspenin yasaklanma nedenide besicilerin su kenarında kalan küspeleri ineklerin yemesini tarım bakanlığına şikayeti sonucu alınan bir karar münferit bir olay aceba kaç kişinin denk geldiği bir olaydır.ozamanda insanlar derki besicilere sizde sığırlarınıza sahip çıkın herşeyi yemesin.
bakın cem yılmazın bir parodisi vardı eğitim şart diye evet gerçekten eğitim şart.toplu kullanım alanı olan bu ve benzeri sitelerde kullandığımız kelimeleri seçerken dikkatli olmamız ve aklımıza her geleni yazmamamız için eğitim şart tırıvırı trol parekete barikat tuzak ağ kullanımının azaltılması için eğitim şart.çevre kirliliğinin önlenmesi için eğitim şart bilinçli ve sürdürülebilir avcılık için eğitim şart.Bakın ülkemizde balıkçılık ve avcılık artık çokta eskisi gibi bilinçsizce yapılmıyor.insanlar yeni ve daha insancıl teknikler deniyor.yakalanan küçük balıklar artık bırakılıyor(istisnalar kaideyi bozmaz)bunlar hep eğitim ve etkileşimle oluyor.öyle yapmayın yasak yapanlarada kansız derseniz o zamanda allah korusun gölleri dinamitlenirken görürsünüz.
Bu nedenle Lütfen herşeyin yasaklanmasından yana tavır koymayalım bunun yerine insanların bilinçlenmesi için uğraşalım.yasakların olmadığı bir ülkede haklara saygılı bir biçimde yaşamak ve avlanmak umuduyla kancalarınız keskin kısmetiniz açık olsun.RASTGELE
Yazılanları ve tebliğdeki maddeleri tekrar okursanız kullandığınız olta takımının küspeli olta tanımı ile uyuşmadığını ve 1 ve 2'inci paragraftaki yazılarınızın yersiz olduğunu göreceksiniz.
İlhan
|
|