Tüm Versiyonu (Orjinalini) Göster : Pva system

bilent yildirim
23-03-10, 22:24
bu konu hakkında ufak bilgiler vermiştim,devamını anlatalım tam olsun..

pva sistemler modern sazan avında sıkça kullanılan,gerek mısır gerek boili ile avlanmada da kullanılan ,çok iyi sonuçlar veren bir sistem .
özellikle bu sistemi, geçtiğimiz yıl,sıkça deneme fırsatımız oldu.çok değişik uzunluklarda,ve farklı sistemlerde denedik,balık vuruşlarının sayısını tespit ettik ve verileri kaydettik.
verilerdeki dengesizlikler nedeni ile konuyu deneysel araştırmaya karar verdik.örneğin 3-4 metrede dahi tek pva torba iş yapmıyordu.

türkiye de çok fazla seçeneğimiz yoktu.fox,quantum,dam,cormoran,gibi markaların içerisinden, birkaçını seçip deney yapmaya karar verdik.
denemede toplamda 400 PVA TORBA-20 mt PVA FİLE kullanıldı.
20 C derece ve 30 C derece iki ayrı sıcaklıkda,pva nın suya çarpması ve dibe hızlı hareketi canlandırılarak ,dibe yatırıldı.dibe iniş satandart olarak 3sn tutuldu.aşağıda verilen erime sürelerine bu süre dahildir.

cormoran mını bags (torba) -3sn - 5sn (20C derece)
cormoran non ladder (file) -20sn -30sn (20C derece)
dam solutıon wıde refil (file) -7sn - 10sn (20C derece)
cormoran mını bags(çift) -12sn -20sn (30C derece)
cormoran non ladder -14sn - 22sn (30C derece)
dam solutıon wıde refil -4 sn - 7 sn (30C derece)

denemeler:
özellikle pva torbaların tek olarak kullanıldığında 3-5 saniye gibi çok kısa bir sürede eridiğini,çoğu zaman da dibe inmeden patladığını gösterdi.
türkiye suları sıcak olması nedeni ile ürün bu sulara uyum sağlamıyordu.
genel anlamda piyasadaki diğer markalar ile de, küçük boyutlu denemeler yapıldı ,bunlarda genel anlamda aynı erime süreleri veriyordu.vermeyenler de erime ve sümük problemleri gözlenleniyordu.
bazı avrupa balıkçılık forumların da da, bu meseleye vurgu yapıldığını gözlemlemiştim.

çıkan sonuç kesinlikle 20 C dereceden sonra çift pva torba kullanılmasının gerekli olduğunu gösteriyordu.

dam file ise 4-7 sn gibi, riskli bir zaman aralığında eridiğini gösteriyor.daha küçük yemleri haznesine alma yeteğine sahip olmasına rağmen, sularımıza tam uyum sağlamadığı gözleniyordu.

cormoran non ladder file ise:ayrıca belirtilmiş geç erime özelliği sayesinde,daha istikrarlı bir erime gösteriyordu.sadece deliklerinin büyüklüğü,küçük yemlerde dezavntajı olabilir gözüküyordu.

pva torbalar daha küçük partekül yemleri haznesine alması açısından,fileye göre daha iyi ve temiz bir erime gerçekleştirmesi açısından avantajlı.
ancak uzun mesafelere atış da ,sorun yaratıyorlar.bunun çözümü var,ancak iyi hesaplanması gereken bir meseledir.

pva fileler ise bu konuda daha iyilerdir,daha ileri atımlar mümkündür,havadaki türbülansı daha iyidir.ayrıca daha sessiz düşerler.ancak küçük partekül veya toz yemlerde
dökülme olabilir.
en büyük sorunları ise iğnede sümüksü bir yapı bırakması dır.daha kaliteli markalarda da aynı sorunun yaşandığı sıkça arkadaşlarım tarafından kulağıma gelen bir meseledir.bu sorun farklı sistemler kullanılarak aşılabilir.yada, örneğin birkaç boili yi suya göndermek için pva ip de kullanılabilir.

her iki malzemenin de, en önemli kulanım stradejisi:kısa süreli avlarda sağladığı avantajdır.ayrıca avrupada özellikle kış balıkçılığında çok tercih edilen bir sitemdir.genellikle ,soğuk suda da ,çok iyi çözülebilirlik mantığı ile imal ediliyorlar
bir diğer mantık, balığın daha rahat yiyeceği partekül yemler,kullanarak,içine de kendi yemimizi saklamaktır.yani açıkta duran bir mısır tanesinden ,bu yem öbeğinin içinde duran mısır tanesi ,balık için daha cazip ve aldatıcıdır.ayrıca bu yem öbeğini ,örneğin sık otlar içinde ,pva kullanmak, yemi sazan için daha farkedilir yapar.
pva ile avcılıkta gözden kaçırılan bie diğer meselede: köstek de kullandığımız ipin renginin,partekül yemin rengine yakın olmasının önemidir.
örnek veirsem:kösteğin arkası-dip rengine uygun bir mono veya flouro - kösteğin öndeki braid kısmı ise,yemin renginde olan bir combi rig, çok iyi bir gizlilik sunar düşüncesindeyim.

Ke®eM
23-03-10, 22:40
:43:

ragıp
23-03-10, 22:53
Hastayım senin araştırmalarına Bilent,

Emeğine sağlık...

carp_güneşli
23-03-10, 23:06
Bülent çok teşekkürler,Malzeme alırken dikkat edilecek konular.

NCavuS
23-03-10, 23:09
Eyvallah Bilo ;) bir ara bende çok kırdım kafayı bunlara ama nerden baksan, son bir senedir nedense kullanmıyorum nokta yemleme ve nokta atışı ile idare ediyorum..

bilent yildirim
23-03-10, 23:20
:43:

senin istediğin kısmını yazmadım biliyorum ama ,onu yazarak anlatamam,beraber yapmamız lazım,gerçi sen biliyorsundur da denememişsindir.

Hastayım senin araştırmalarına Bilent,

teşekkürler ragıp ,bu konuda senin daha önceden çok iyi sorular içeren bir konu açmıştın hatırlıyorum,ama tehlikeli sorular sormuştun,o yüzden cevap yazılmadı düşüncesindeyim.:D
Emeğine sağlık...

Bülent çok teşekkürler,Malzeme alırken dikkat edilecek konular.

sağol abi
Eyvallah Bilo ;) bir ara bende çok kırdım kafayı bunlara ama nerden baksan, son bir senedir nedense kullanmıyorum nokta yemleme ve nokta atışı ile idare ediyorum..

bir tane bulundurmak dan ,zarar gelmez be nihat:)

eozsoyeri
23-03-10, 23:31
Bilent abi yine güzel araştırmalarını bizlerle paylaşmışsın,ellerine sağlık..

memo
24-03-10, 10:01
Deyerli bilgiler için teşekürler ellerin dert görmesin.

Simam
24-03-10, 14:40
Bilent yine sana has klas bir çalışma.Ne diyeyim,teşekür etmek ve tebrik etmek kalıyor bana.Bu yazılar bir serial gibi devam ediyor ve edecek gibi.;):023:

Bigcarp64
24-03-10, 17:10
araştırmacı ruh mukemmel vede paylaşımcılıkla harmanlaşınca olagan ustu gerçekten buna hasta oluyorum yani bilent usta,

şahsen iki senedir pva kullanıyorum güzel sonuç aldığımda oldu alamadığımda oldu bunun nedenlerinidegeçen sezon başında öğrenmiştim ve şimdi nihat ustanın dediği gibi nokta yemlem ve nokta atışlarla taklıyorum ama yınede dediğin gibi çantadan eksik etmemeyede özen gösteriyorum, ki çapı biraz düşük olan avlaklarda gerçekten iyi iş koylarda falan feeder takılırım ben diyenler içinde hoş bir malzeme

bilent yildirim
24-03-10, 18:06
Bilent abi yine güzel araştırmalarını bizlerle paylaşmışsın,ellerine sağlık..

sağol kardeşim.

Deyerli bilgiler için teşekürler ellerin dert görmesin.

teşekkürler memo.nerelerdesin sen yav

Bilent yine sana has klas bir çalışma.Ne diyeyim,teşekür etmek ve tebrik etmek kalıyor bana.Bu yazılar bir serial gibi devam ediyor ve edecek gibi.;):023:

çok ihtiyacımız olan bir konuda çalışıyorum:)

araştırmacı ruh mukemmel vede paylaşımcılıkla harmanlaşınca olagan ustu gerçekten buna hasta oluyorum yani bilent usta,

şahsen iki senedir pva kullanıyorum güzel sonuç aldığımda oldu alamadığımda oldu bunun nedenlerinidegeçen sezon başında öğrenmiştim ve şimdi nihat ustanın dediği gibi nokta yemlem ve nokta atışlarla taklıyorum ama yınede dediğin gibi çantadan eksik etmemeyede özen gösteriyorum, ki çapı biraz düşük olan avlaklarda gerçekten iyi iş koylarda falan feeder takılırım ben diyenler içinde hoş bir malzeme

normalinden biraz daha uzağa, rektifiye edilerek atılabiliyor aslında,birazda az doldurursanız, onun da faydası olur, iyileştirilebiliyor yani.
ayrıca yazın içinde teşekkür ederim.

vessa
25-03-10, 14:49
guzel bılgıler faydalı

ragıp
15-04-10, 18:40
Bilent, pva ipler hakkında da araştırmalarınızı ve yorumlarınızı bekleriz...

reos_mow
15-04-10, 22:52

iyi hos yazmissin bilent abide bunlari nerde denedin? derinlik neydi,nasil gozlemledin? birde sey sorcam mesela derinlik 4-5metre pva poset,ag dibe nekadr zamanda iniyor?
aciklarsan sevinirim

bilent yildirim
16-04-10, 12:48

iyi hos yazmissin bilent abide bunlari nerde denedin? derinlik neydi,nasil gozlemledin? birde sey sorcam mesela derinlik 4-5metre pva poset,ag dibe nekadr zamanda iniyor?
aciklarsan sevinirim

bu derinliğe:ağ 1.5-2 saniyede iniyor,torba,2-3 sn de ortalama,kütleye göre değişir b.
bunu deneyebiliyorsun.5metre yeri marker le seçiyosun, takımı atıp,saniye tutuyosun yere vurunca,saniyeyi kapatıyosun.:025:

ama erime için,4 metreye dalmadık heralde,küçük bir havuzda denedik,derinde daha da çabuk patlar bunlar kanımca.ama sen istersen bunların 4,5 metredeki basıncın ne etki edeceğini hesaplayıp yayınlayabilirsin.ama buda kütleye göre değişir,haberin ola.

yukarda anlatmışım zaten çoğunu.sen esas sorunu sor onu cevaplıyim.kafana takılan ne.

reos_mow
16-04-10, 18:58
kafama takilan eger dibe yatmadan patlarsa bu malzemeyi kullanmanin bi faydasi yok gibi duruyor. mesela bilmedigimiz avlaklarda ben atis yapip dibe degdikten sonra 1-1.5m cekerim olmucak yere dusmussmu diye kontrol etmek icin (gubu birlik bir av diyelim) ozman benim pva kullanmam yalan oluyor. mesela bende korum diye bir markanin pva ag ini kullandim oda baya gec eriyor. tam olarak hesaplamadim ama olay soyleydi ben takimi atmaya calisirken atamayip 20m onume dusurup cikarip tekrar atabildim ama bilmem dibe gidene kadar patladimi patlamadimi?

NCavuS
16-04-10, 19:09
kafama takilan eger dibe yatmadan patlarsa bu malzemeyi kullanmanin bi faydasi yok gibi duruyor. mesela bilmedigimiz avlaklarda ben atis yapip dibe degdikten sonra 1-1.5m cekerim olmucak yere dusmussmu diye kontrol etmek icin (gubu birlik bir av diyelim) ozman benim pva kullanmam yalan oluyor. mesela bende korum diye bir markanin pva ag ini kullandim oda baya gec eriyor. tam olarak hesaplamadim ama olay soyleydi ben takimi atmaya calisirken atamayip 20m onume dusurup cikarip tekrar atabildim ama bilmem dibe gidene kadar patladimi patlamadimi?

Korum iyidir bu konuda yeterli süreyi tanıyo ;) Sonra ben kurşunu, olabildiğince ağır seçiyorum hem çabuk dibe ulaşması açısından hemde misina boşluğunu daha net yapabilmek adına.
Elbette bu durum sert rüzgarlarda biraz zor. Ondan sebep yaklaşık bir yıldır doğru dürüst kullamıoyorum PVA sistemler, nokta yemleme üzerine yoğunlaştım ve seninde bildiğin üzre pek sorun olmuyor 100-120 mt.ler Spod kamışın varsa ;)

reos_mow
16-04-10, 20:04
orasi biraz kamisa da bagli sert kamis olunca rahat oluyor insan. ben 3lb kullaniyorum parabolik kamis pva nin kutlesini gr olrak pek hesaplamadim ama pek icim rahat etmiyor atarken :D onun icin ufak pva aldim zorlanmasin kamislarim diye

reos_mow
05-05-10, 02:03
30 plus pva:60sn erime suresi veriyor fakat akvaryumda denedim 23derece sicaklik derinlik 45cm erime suresi 13sn..

FoxCarp
05-05-10, 09:30
Salih, aslında 13 saniye fena bir süre değil. Fakat suyun derecesi bizde 27-28 de oluyor. Asıl bu sıcaklıkta yeterli süre olmaz.
RASTGELE!

ErginAVCI
06-05-10, 00:43
bilent güzel bir paylaşımdaha teşekkürler

sorguc35
08-05-10, 00:58
bilent abi açtığın konuarı geçen kıştan beri takip ediyorum olaylara bilimsel bakıp araştırıp paylaştığın için tşkler emeğine sağlık