Tüm Versiyonu (Orjinalini) Göster : Iğne-misina-kontra dengesi
bilent yildirim 17-03-10, 12:43 uzun yıllar mustad ın 530 serisi ile balıkçılık yaptım.türkiyede sazan üzerine daha önceleri çok da seçenek
yoktu.günümüzde,gamakatsu,fox,fudo,sesame, owner gibi sazan iğneleri,modeline göre ortalama 5-9 kg arasında çeker kuvvetlerine sahip iken,bu iğneler aslında somon iğneleriydi ve çekerleri düşük iğnelerdi.
örneğin 3no su-4 kg ,2 no su 4.5 kg çeker kuvvetinde idi,hatta kemiğe denk geldiğinde 0.5 kg bu değer düşüyordu ,ama yine de açmıyordu.
nehirde 11.5kg,gölde 16 kg lık balıklar da ,sorun yoktu,iğneler AÇMIYORDU.
geçen bu zamanda 3-4 yıl misinalar üzerine de bayağı bir çalışma yaptık,3 ayrı düğümle çok sayıda deneme yaptık
,asso,sufıx,dam,fladen,pelikan,berkley,owner,must ad,gamakatsu,neredeyse tüm bilindik markaların birçok modeldeki misinalarını,kendimizce test ettik.
genel anlamda teknoloji daha gelişmişti ve düğüm çekerleri 0.35 mm de 6kg-8.5 kg arasında,ortalama değerler verdi.
biz misinanın düğüm çekeri üzerine yoğunlaşmıştık ama ,sadece bu önemli değildi.su içindeki çekeri,esnemeden sonraki çekeri,sıcağa ,özellikle güneş ışınlarına maruz kaldıktan sonraki çekeri ,her metresinde aynı kalite göstermesi gibi, bir sürü etken vardı.
bunları da, kullanarak tecrübe etmeye çalıştık.bu çalışmaları eski ile karşılaştırdık,teknoloji çok gelişmişti haliyle.
eskiden kullandığımız,krokodil,perlon gibi düşük kaliteli misinaların,0.35mm kalınlıklardakİ düğüm çekerleri-5-5.5 kg civarı idi,ama KOPMUYORDU.
bu değerler,ve bunun nedeni kafamı kurcaladı ,ve bu yıl içerisinde KONTRA lar üzerine beni bir çalışma yapmaya itti.
bir avlak da 7-8 metre bir bölge seçildi,stoper yardımı ile 100 gr kurşun dipe salındı,mesafe 100 metreye ayarlanarak değerler sistemin tam karşısından alınarak su içindeki,yakın değerlere ulaşıldı.0.35mm orta sert misina,3lbs kamış,long cast makina kullanıldı.
rakamlar çok şaşırtıcıydı.
TATLI SERT KONTRA- ISLAK- 100 MT- 2.2 KG
TATLI SERT KONTRA-ISLAK- KISA MESAFE- 1.5 KG
ÇOK SERT KONTRA-ISLAK- 100 MT- 3.0 KG
ÇOK SERT KONTRA-ISLAK- KISA MESAFE- 2.5 KG
MİSİNA ESNEME PAYI KURU 100 MT- TATLI SERT KONTRA- 1.0 MT mesafe
MİSİNA ESNEME PAYI KURU 100 MT- ÇOK SERT KONTRA -2.5 MT mesafe
MİSİNA YERE YATMA 100 MT- 70 CM - orta sert misina(0.35mm)
NOT: bu değerler 120 metreden sonra,daha yüksek değerlerde artış göstermeye başlıyor,ve bu mesafeden sonra,ana bedende braid kullanmak,daha kuvvetli iğneler kullanmak gibi çözümler gerektiriyor.
SONUÇLAR:
1-bu araştırma gösteriyorki makinanın kalamasını sonuna yakın değere kadar da sıksanız, 3kg lık bir kuvvet de misina kalamadan boşalıyor.
dolayısıyla,eğer kombinasyonda bir problem yoksa, bana eski iğnelerimin açmamasının ,misinamın kopmamasının nedenini bir nevi açıklamış oluyor.
2-misina gerilme mesafeleri.özellikle kök önünde avcılık yaparken ,kullanacağımız,misina iğne ,kamış kombinasyonunu belirlememiz açısından ,iyi bir fikir veriyor.
3-misina yerde yatma ölçüsü bize kullanacağımız takımlar hakkında fikir veriyor.
4 bir diğer önemli çıkan sonuç da,aslında sazanın kenara geldiğinde kontramızda avantaj olduğunu, ancak sazanın kenarı anlamasından dolayı darbelerinin sertleşmesi,vede en önemlisi misinanın esneme payının olmamasından dolayı,kopardığı ortaya çıkıyor.
işte burada en önemli yük ,ve önem, kamışın esnekliğine dayanıyor.çıkan sonuç da , kamışın kısa mesafe de, sazanıın darbelerini emmede,büyük etkisinin olduğu ve 100 metre içinde ,normal şartlarda esnek misinaların yorma önemini gösteriyor.
ÖNEMLİ:kimseye zayıf iğne,misina kamış kullanın demiyorum,bu değerleri baz alarak kendi kabiliyetiniz doğrultusunda takım seçmenizi tavsiye ederim.her zaman ince takımların gerek misina gerek iğne avantajı vardır.ama sonuçta bunlar 100metredeki monofliament balıkçılık için olan değerlerdr.
balığı çekme stili herkesin değişik tir,herkesin kabiliyeti de farklıdır.
sazanın darbeleri çok sert dir hata affetmez.zaten bu malzemelerde ,bu sağlam değerleri bunun için bu seviyelerde tutuyorlar,markalarına zarar gelsin istemiyorlar.
bilent abi ben su degerleri anlamadim
KONTRA ÇEKERİ TATLI SERT ISLAK- 100 MT- 2.2 KG
KONTRA ÇEKERİ TATLI SERT ISLAK- KISA MESAFE- 1.5 KG
KONTRA ÇEKERİ ÇOK SERT ISLAK- 100 MT- 3.0 KG
KONTRA ÇEKERİ ÇOK SERT ISLAK- KISA MESAFE- 2.5 KG
MİSİNA ESNEME PAYI KURU 100 MT- TATLI SERT KONTRA- 1.0 MT
MİSİNA ESNEME PAYI KURU 100 MT- ÇOK SERT KONTRA -2.5 MT
MİSİNA YERE YATMA 100 MT- 70 CM
birde su misinenin yere yatmasi dip yapisinina bagli degilmi? misinenin dibe yatirilmasi icin arka kursunlar kullanilarbilir (back lead)
baligin kalama(avans)dan misineyi almasi biraz kursunun agirligina ve makineye de bagli bence. sazan icin uretilmis misineler genelde daha az cekerli esnek oluyolar
bilent yildirim 17-03-10, 16:50 bilent abi ben su degerleri anlamadim
KONTRA ÇEKERİ TATLI SERT ISLAK- 100 MT- 2.2 KG
KONTRA ÇEKERİ TATLI SERT ISLAK- KISA MESAFE- 1.5 KG
KONTRA ÇEKERİ ÇOK SERT ISLAK- 100 MT- 3.0 KG
KONTRA ÇEKERİ ÇOK SERT ISLAK- KISA MESAFE- 2.5 KG
MİSİNA ESNEME PAYI KURU 100 MT- TATLI SERT KONTRA- 1.0 MT
MİSİNA ESNEME PAYI KURU 100 MT- ÇOK SERT KONTRA -2.5 MT
MİSİNA YERE YATMA 100 MT- 70 CM
birde su misinenin yere yatmasi dip yapisinina bagli degilmi? misinenin dibe yatirilmasi icin arka kursunlar kullanilarbilir (back lead)
baligin kalama(avans)dan misineyi almasi biraz kursunun agirligina ve makineye de bagli bence. sazan icin uretilmis misineler genelde daha az cekerli esnek oluyolar
gülüm, normal şartlarda dan bahsediyoruz,leadcore, beacklead,flyıng backlead ,silikon sen ne istersen kullan,beni anlasan, zaten bunları düz yerde bazılarını kullanmıyacaksın.:)
avans a gelince misina gerildiğinde kurşunun ağırlığının pek de önemi kalmaz,yada kalıyorsa da ,kalmayan sistemler kullanıcaksın.;)
makina ya gelince biz bunu bir kaç makina da denedik 50 100 gr fark eder,zaten sazan tutuyorsan avansın düzgün açmıyorsa at çöpe gitsin.
misinaların esneklikleri değişken tabi,onlarla ilgili faydalanabileceğin bir başka konu açtım,oraya bakabilirsin.
ama kafana birşey takılıyorsa hemen evde deneyebilirsin.rakamlar bizede ters geldi ama böyle.artı eksi çok oynamaz.
Cevat ERGİN 17-03-10, 18:07 Sevgili Bülent,
"uzun yıllar mustad ın 530 serisi ile balıkçılık yaptım.türkiyede sazan üzerine daha önceleri çok da seçenek
yoktu.günümüzde,gamakatsu,fox,fudo,sesame, owner gibi sazan iğneleri,modeline göre ortalama 5-9 kg arasında çeker kuvvetlerine sahip iken,bu iğneler aslında somon iğneleriydi ve çekerleri düşük iğnelerdi"
yazmışsın, katılıyorum bir kaç sene evveline kadar fazla seçenek yoktu fakat yine de sağlam, döğme sazan iğneleri mevcuttu, mesela ilk favori iğnem Mustad 19428 di, pahalı oluşundan pek kullanılmazdı hala da öyledir. 530 somon iğnesi değildir , lakin 505 serisi ile birlikte ülkemize ithal edilen en eski Mustad serisidir, oltacımız da elde olanı her balığa uyarlama şekline gitmiştir, sazan, çupra, mırmır, karagöz,, eşkina ve daha bir çok balıkta başarıyla hizmet etmiştir, halen de çok kullanılır, aslında 530 un sazan için üretileni 530 NPBR modelidir, bir iğne fabrikası bir çok balığa göre iğne imal eder, bunların kullanım alanlarını ilan eder,ithal eden bunları göz önüne alıp sunar, kullanıcı da bu kriterlere göre seçim yapar, herkes de böylece doğru ürünü kullanır. Selamlar
bilent yildirim 17-03-10, 18:40 Sevgili Bülent,
"uzun yıllar mustad ın 530 serisi ile balıkçılık yaptım.türkiyede sazan üzerine daha önceleri çok da seçenek
yoktu.günümüzde,gamakatsu,fox,fudo,sesame, owner gibi sazan iğneleri,modeline göre ortalama 5-9 kg arasında çeker kuvvetlerine sahip iken,bu iğneler aslında somon iğneleriydi ve çekerleri düşük iğnelerdi"
yazmışsın, katılıyorum bir kaç sene evveline kadar fazla seçenek yoktu fakat yine de sağlam, döğme sazan iğneleri mevcuttu, mesela ilk favori iğnem Mustad 19428 di, pahalı oluşundan pek kullanılmazdı hala da öyledir. 530 somon iğnesi değildir , lakin 505 serisi ile birlikte ülkemize ithal edilen en eski Mustad serisidir, oltacımız da elde olanı her balığa uyarlama şekline gitmiştir, sazan, çupra, mırmır, karagöz,, eşkina ve daha bir çok balıkta başarıyla hizmet etmiştir, halen de çok kullanılır, aslında 530 un sazan için üretileni 530 NPBR modelidir, bir iğne fabrikası bir çok balığa göre iğne imal eder, bunların kullanım alanlarını ilan eder,ithal eden bunları göz önüne alıp sunar, kullanıcı da bu kriterlere göre seçim yapar, herkes de böylece doğru ürünü kullanır. Selamlar
bende ithalatçısından daha fazla elimde 530 ve 505 serisi orjinal mustad var,ayrıca da 19428,sende çok iyi bilirsin ki şu anda bunların orjinalleri,piyasada yoktur ,yakınlarım bilir 10000 adet stokum var.bende sazan iğnesi zannediyordum,bunların somon iğnesi olduğunu bu yıl öğrendim biraz araştırırsan internette bu tip bilgiler var,genelde bu şekilde satılıyorlar.
birde allahını seversen 19428 takılaması çok zordu be abi.:D
valla istersen iç açıları,uzunlukları,çekerleri,çapraz giriş boyları ve ağırlıklarını da veririm:D
biz bunlarla büyüdük abi.:D
Cevat ERGİN 17-03-10, 19:09 "valla istersen iç açıları,uzunlukları,çekerleri,çapraz giriş boyları ve ağırlıklarını da veririm
biz bunlarla büyüdük abi."
Sağol almayayım Bülent'ciğim, bunlar eskidi, modern ve orjinal sazan iğneleri kullanmayı tercih ediyorum, araştırmaya gelince, benden fazla araştırmacı olamazsın emin ol :) ama yayınla sen araştırmalarını, faydalanmak isteyenler olacaktır.
[QUOTE
Sağol almayayım Bülent'ciğim, bunlar eskidi, modern ve orjinal sazan iğneleri kullanmayı tercih ediyorum, araştırmaya gelince, benden fazla araştırmacı olamazsın emin ol :) ama yayınla sen araştırmalarını, faydalanmak isteyenler olacaktır.[/QUOTE]
Bilent abi sevgili cevat abi seni daha tanımıyor böyle konuşması normaldir :)
Şimdiye kadar TR de bu şekilde kontralar ile ilgili olarak kimse bi çalışmada yapmamış bir araştırmada bunun için kaç gün uğraşıp çaba sarfedildi su içinde denemeler yapıldı ilk önce bir teşekkür etmek gerekirdi bence , iğneler konusundada çok fazla kafa yorulup akla hayale gelmeyecek denemeler yapıldı emin ol.Ayrıca sitenin bir bölümünde Ergin Balıkçılık diye bir bölüm olsaydı hem alışveriş yapma ve yeni malzemeleri görmemiz açısından iyi olurdu hemde senin geniş araştırmalarından yararlanırdık Cevat abi :)
bilent yildirim 17-03-10, 20:10 bu iğneleri kullanırken,braid in saçını,tam arkadan çıkarmak gerekiyorsa,ki öyle olması doğrusu,ipi bağlantıdan sonra iğnenin palasının içinden çıkarmak gerekiyorsa ,demekki yeni sazan rig sistemlerine uymuyordur,ben bunu çok uğraştım dengeleyemedim,bu da iğneyi kullanışsız yapıyor.
bence konumuza dönelim ,konumuz mustad iğneler değil,somon veya değil,kimin haklı olduğunun da önemi de yok.
biz araştırma yapmışız ,bazı değerler bulmuşuz,bunlar bizim bulduklarımız,doğru yanlış tartışılır, bu konuda araştırması olan,varsa konuşuruz anlaşırız doğru yolu buluruz, biz bunu herkes faydalansın diye yaptık,katılan olur itiraz eden olur saygıyla konuşuruz,zaten fikir telakisinde bulunalım diye konuyu açtık.
ama bu güne kadar da , bu konuda körü körüne gidiyorduk,değerlerden, umarım, kişiler kendi takımlarına göre faydalanırlar.
sonuçta bu rakamlar gerçek rakamlar alıntı veya sallama değil.
bayağı da uğraştık,gereken kişiler gerekeni alır.
"valla istersen iç açıları,uzunlukları,çekerleri,çapraz giriş boyları ve ağırlıklarını da veririm
biz bunlarla büyüdük abi."
Sağol almayayım Bülent'ciğim, bunlar eskidi, modern ve orjinal sazan iğneleri kullanmayı tercih ediyorum, araştırmaya gelince, benden fazla araştırmacı olamazsın emin ol :) ama yayınla sen araştırmalarını, faydalanmak isteyenler olacaktır.
bence konumuza dönelim ,konumuz mustad iğneler değil,somon veya değil,önemi de yok.
biz araştırma yapmışız ,bazı değerler bulmuşuz,bunlar bizim bulduklarımız,doğru yanlış tartışılır, bu konuda araştırması olan,varsa konuşuruz anlaşırız doğru yolu buluruz, biz bunu herkes faydalansın diye yaptık,katılan olur itiraz eden olur saygıyla konuşuruz,zaten fikir telakisinde bulunalım diye konuyu açtık.
ama bu güne kadar da , bu konuda körü körüne gidiyorduk,değerlerden, umarım, kişiler kendi takımlarına göre faydalanırlar.
sonuçta bu rakamlar gerçek rakamlar alıntı veya sallama değil.
bayağı da uğraştık,gereken kişiler gerekeni alır.
:helal:
Cengiz AKAR 17-03-10, 22:16 Bilent emeklerine sağlık
Üşenmemiş erinmemiş denemeler yapmışsın çokta güzel olmuş:helal::43:
CarpManiac 17-03-10, 23:28 KONTRA ÇEKERİ TATLI SERT ISLAK- 100 MT- 2.2 KG kontra boşalıyor
KONTRA ÇEKERİ TATLI SERT ISLAK- KISA MESAFE- 1.5 KG kontra boşalıyor
KONTRA ÇEKERİ ÇOK SERT ISLAK- 100 MT- 3.0 KG kontra boşlaıyor
KONTRA ÇEKERİ ÇOK SERT ISLAK- KISA MESAFE- 2.5 KG kontra boşalıyor
MİSİNA ESNEME PAYI KURU 100 MT- TATLI SERT KONTRA- 1.0 MT mesafe
MİSİNA ESNEME PAYI KURU 100 MT- ÇOK SERT KONTRA -2.5 MT mesafe
MİSİNA YERE YATMA 100 MT- 70 CM - orta sert misina(0.35mm)
Bilo iyi güzel uğraşmışsın eline sağlık ta bunlar ne yaw:D
bilent yildirim 17-03-10, 23:54 sonu dimi ilo. dur ora biraz ters oldu salih yaktı beni,de olmamış şimdi gördüm:D:Dyuh hiç olmamış beee:D:D
bilent yildirim 18-03-10, 00:00 Bilent emeklerine sağlık
Üşenmemiş erinmemiş denemeler yapmışsın çokta güzel olmuş:helal::43:
sağol cengo ,teşekkürler.
SABRİ BOBİÇ 18-03-10, 08:20 sonu dimi ilo. dur ora biraz ters oldu salih yaktı beni,de olmamış şimdi gördüm:D:Dyuh hiç olmamış beee:D:D
yaşaaaaaa harikasın
KONTRA ÇEKERİ ÇOK SERT ISLAK,KURU DELİ DOLU:D:D
bilent yildirim 18-03-10, 09:18 yaşaaaaaa harikasın
KONTRA ÇEKERİ ÇOK SERT ISLAK,KURU DELİ DOLU:D:D
ne adamsın be:D:D gerçi 13 yaş altına sakıncalı:D:D düzeltemeye çalışıyom olmuyorda:D
Cevat ERGİN 18-03-10, 10:06 [QUOTE
Bilent abi sevgili cevat abi seni daha tanımıyor böyle konuşması normaldir :)
Şimdiye kadar TR de bu şekilde kontralar ile ilgili olarak kimse bi çalışmada yapmamış bir araştırmada bunun için kaç gün uğraşıp çaba sarfedildi su içinde denemeler yapıldı ilk önce bir teşekkür etmek gerekirdi bence , iğneler konusundada çok fazla kafa yorulup akla hayale gelmeyecek denemeler yapıldı emin ol.Ayrıca sitenin bir bölümünde Ergin Balıkçılık diye bir bölüm olsaydı hem alışveriş yapma ve yeni malzemeleri görmemiz açısından iyi olurdu hemde senin geniş araştırmalarından yararlanırdık Cevat abi :)
Sevgili Cihan, Bülent 'i az-çok tanırım, yaptıklarınıda takip ederim, fikir alış verişimizde olmuştur zamanında sair forumlarda, yaptığı çalışmayı yermedim, iğneler hakkında fikrimi beyan ettim, fikirler beyan edildikçe asgari müşterekte birleşilir, sen niye alındın ki, ayrıca ben ticari sitemin adının geçtiği bir mesajımı göremiyorum forumda, ama oltacı olarak tecrübelerimi paylaşmam ilginizi çekmiyorsa onu bilemem :) diğer denemeleri hakkında fikir beyan etmediysem, hala anlamaya çalışıyor olmamdandır. :) çözer çözmez gerekeni yazarım merak etme :)
bilent yildirim 18-03-10, 10:31 Sevgili Cihan, Bülent 'i az-çok tanırım, yaptıklarınıda takip ederim, fikir alış verişimizde olmuştur zamanında sair forumlarda, yaptığı çalışmayı yermedim, iğneler hakkında fikrimi beyan ettim, fikirler beyan edildikçe asgari müşterekte birleşilir, sen niye alındın ki, ayrıca ben ticari sitemin adının geçtiği bir mesajımı göremiyorum forumda, ama oltacı olarak tecrübelerimi paylaşmam ilginizi çekmiyorsa onu bilemem :) diğer denemeleri hakkında fikir beyan etmediysem, hala anlamaya çalışıyor olmamdandır. :) çözer çözmez gerekeni yazarım merak etme :)
ekran soğuk, problem yok tartışılır anlaşılır:)
Sevgili Cihan, Bülent 'i az-çok tanırım, yaptıklarınıda takip ederim, fikir alış verişimizde olmuştur zamanında sair forumlarda, yaptığı çalışmayı yermedim, iğneler hakkında fikrimi beyan ettim, fikirler beyan edildikçe asgari müşterekte birleşilir, sen niye alındın ki, ayrıca ben ticari sitemin adının geçtiği bir mesajımı göremiyorum forumda, ama oltacı olarak tecrübelerimi paylaşmam ilginizi çekmiyorsa onu bilemem :) diğer denemeleri hakkında fikir beyan etmediysem, hala anlamaya çalışıyor olmamdandır. :) çözer çözmez gerekeni yazarım merak etme :)
Sen kafanı takma cevat abi ben alınmadım.Ticari sitenin isminin geçtiğini söylemedim zaten sadece fikrimi belirttim , bu forum sazan üzerine paylaşımlar için var zaten herkes kendi çapında tecrübelerini paylaşacak elbet , seninde son zamanlardaki aktifliğin tecrübelerinden yararlanmamız için iyi oldu.Sezonun çokta uzak olmadığı bu günlerde değerli tecrübelerine ihtiyaç duyacak arkadaşlar olacaktır. Diğer denemelere gelince anladığın zaman fikirlerini paylaşmanı bekleriz.
|
|