Tüm Versiyonu (Orjinalini) Göster : sazan acı hissedermi

bilent yildirim
03-03-10, 18:19
açıkçası bu konuyu bir müddettir araştırıyorum,genel olarak bilinen:sazan da sinir yoktur düşüncesi doğrumudur bilmem ama,2002 ve 2003 yılında iskoç ve amerikalı bazı üniversitelerin,arı zehrini alabalık,sazan gibi balıkların dudaklarına enjekte ettikten sonra,balıkta ağrı belirtileri tespit ettiklerini yazıyor,ancak bu ne kadar doğrudur, bilinmez,birkaç araştırma ile daha desteklemek gerekirmi ,yoruma açık.

NCavuS
03-03-10, 21:06
Araştırmadım ! kulaktan dolma 3-5 şey elbette biliyoruz ama kişisel gözlem ve düşüncem belli bir nebze acı hisediyor iğne dudağına girdiğinde..

reos_mow
03-03-10, 21:13
birde cikarirken cirpinisi var tabi

bilent yildirim
03-03-10, 21:44
Araştırmadım ! kulaktan dolma 3-5 şey elbette biliyoruz ama kişisel gözlem ve düşüncem belli bir nebze acı isediyor iğne dudağına girdiğinde..

geçenki toplantıda bir abimiz sazanda sinir yoktur demişti,benim de kafama takıldı,o yüzden biraz araştırdım.
ama iğneyi çıkarırken çoğu zaman sanki acı tepkisi veriyor gibi de geliyor bana,tam da net bişey yok hiçbir yerde.

eozsoyeri
03-03-10, 21:49
Ya benim hiç aklım almıyor bu işi,acı doğada bizlere verilmiş,vücudumuza zarar verenden kaçma,acı verenden kaçınma,bedene zarar veren hale bir daha düşmeme hissi amacıyla sinirlerimizin verdiği tek sinyaldir.Düşünsenize acı hissetmeyen bir canlı doğada ne hale gelir,ya da ömrü ne kadar olur,çocuklar bile eli sobaya değmeden tam olarak öğrenmez bir daha dokunmamayı...

Dudak uçları uzun süre sert maddelere vurulup sürtünerek bir miktar sertleşip hissizleşmiş olabilir,bizdeki dirsek topuk vs. gibi hatta bu hissizlik balık türünün ağız yapısına göre bütün ağızdada görülebilir ama sazanın acı hissetmediğini asla kabul edemem,bu doğaya aykırıdır..

Hem izliyoruz görüyoruz,videolarda kancayı ağzına alan balık geri püskürtürken kanca ağzına batınca neden o kadar sert bir şekilde irkilip kaçmaya başlıyor?Böyle bir dirence ilk defa mı rastlıyordur sizce bence hiç değil...

reos_mow
03-03-10, 21:51
mantiken bakarsak butun canlilarda sinir var sinir olmasaydi tat,koku ses gibi seyleri hissetmez odun gibi bisey olurdu sonucta bu dediklerimin hepsi sinir hucreleriyle calisiyor

bilent yildirim
03-03-10, 22:38
gençler yazılarınız güzel gerçekten

.zaten bütün mesele de bu hücrelerin sayısı olarak belirtiliyor,ne kadar çoksa his o kadar artıyor.sazanın ağzı sertleşmiş olabilir,ancak yemi tattığı ağız boşluğu çok hassas tat alma sinirleri ile donatılı.

ragıp
03-03-10, 23:34
Sinir,hücre,acı,okuyan da genetik uzmanı sanacak ahaliyi.İşleri yok mu bunların,diyenler vardır elbet;).Ne gerek var acı çekmesine,iki sağlam vuruş kafaya sazan mefta,sonra tavaya:D:D:D.
Bu konu muamma bana kalırsa.Balıkların hafıza meselesi olayı gibi.Öyle fazla damardan girip,beyinleri sulandırmadan,nacizane bildiklerimi paylaşmak gerekirse:
Sazanın acı hissetmesi olanaksız...Çünkü beyni yok:D:D:D.Var beyni,olmaz mı var,ama bir çok insanın gibi boş.Beyninde eksiklik var.Hani derler ya,kafadan noksan diye,aynen öyle işte sazan hayvanı.Eksik olan şey de,beyin zarıdır.İşte bu beyin zarı sazan efendilerde olmadığından acı hissetmezler.Bu beyin zarı,sadece memelilerde bulunur.Bu da demek oluyor ki memeli olmayan,acı hissetmez.Düz mantık.
Çoğu insan,balığın tehlikeli uyarılara verdiği reflex ve tepkileri,acı ile karıştırıyorlar...Bu yazıyı okuduktan sonra,yakalanan sazana işkence eden,
ölmesi için çabalayan,vahşice davranışlarda bulunan arkadaşlar olursa şayet,onların da beyin zarlarının olmadığından şüphe duyarım....

bilent yildirim
03-03-10, 23:44
ragıp :adamlar yengecin bile 100 hücre olmasına rağmen acı hissettiğini keşfetmişler,ama dediğin gibi çok değişik kaynaklar var ancak en son çalışmalar,en azından internetteki,2002 ve 2003 iki üniversite,alabalık ve sazanın ağrı hissettiği doğrultusunda.

ben şahsen acı hissetmeyen bir canlı olduğunu düşünmüyorum,tepkileri farklı olabilir ancak bu olmazsa kendini koruma güdüsü nasıl gelişir bilmiyorum.

bilent yildirim
03-03-10, 23:55
yengecin 100 sinir hücresi olduğu halde son yıllarda,onun bile ağrı hissettiği kanıtlanmış,bu balıklarda 100000
çok spesifik bir konu,ama acı hissetmeyen bir canlı,nasıl savunur kendini ,açıkçası bunu anlayamıyorum.

ragıp
03-03-10, 23:56
ragıp :adamlar yengecin bile 100 hücre olmasına rağmen acı hissettiğini keşfetmişler,ama dediğin gibi çok değişik kaynaklar var ancak en son çalışmalar,en azından internetteki,2002 ve 2003 iki üniversite,alabalık ve sazanın ağrı hissettiği doğrultusunda.

ben şahsen acı hissetmeyen bir canlı olduğunu düşünmüyorum,tepkileri farklı olabilir ancak bu olmazsa kendini koruma güdüsü nasıl gelişir bilmiyorum.

Biz sazancılar,kendi aramızda,bir kaç profesörü de eklersek,buna "içgüdü" deriz.:D:D:D

bilent yildirim
04-03-10, 00:02
Biz sazancılar,kendi aramızda,bir kaç profesörü de eklersek,buna "içgüdü" deriz.:D:D:D

köstek henüz gerilmemiş,iğnenin ucu dudağına hafifçe saplandığında,ağzının içini iç güdüyle hissettiğini düşünüyorum şimdi ben,kafam almıyor:D:D:D

NCavuS
04-03-10, 00:43
Sinir,hücre,acı,okuyan da genetik uzmanı sanacak ahaliyi.İşleri yok mu bunların,diyenler vardır elbet;).Ne gerek var acı çekmesine,iki sağlam vuruş kafaya sazan mefta,sonra tavaya:D:D:D.
Bu konu muamma bana kalırsa.Balıkların hafıza meselesi olayı gibi.Öyle fazla damardan girip,beyinleri sulandırmadan,nacizane bildiklerimi paylaşmak gerekirse:
Sazanın acı hissetmesi olanaksız...Çünkü beyni yok:D:D:D.Var beyni,olmaz mı var,ama bir çok insanın gibi boş.Beyninde eksiklik var.Hani derler ya,kafadan noksan diye,aynen öyle işte sazan hayvanı.Eksik olan şey de,beyin zarıdır.İşte bu beyin zarı sazan efendilerde olmadığından acı hissetmezler.Bu beyin zarı,sadece memelilerde bulunur.Bu da demek oluyor ki memeli olmayan,acı hissetmez.Düz mantık.
Çoğu insan,balığın tehlikeli uyarılara verdiği reflex ve tepkileri,acı ile karıştırıyorlar...Bu yazıyı okuduktan sonra,yakalanan sazana işkence eden,
ölmesi için çabalayan,vahşice davranışlarda bulunan arkadaşlar olursa şayet,onların da beyin zarlarının olmadığından şüphe duyarım....

Valla Ragıp refleks biz memelilerde omurilik işiymiz, beyin değil :D hem refleks dediğin korku'nun tohumu, bir çeşit savunma mekanizması değilmidir ? dolayısyla ben acı var diyom Hacı ! :D

Refleks Nedir?
Düşünülmeden, kendiliğinden herhangi bir uyarıcıya karşı verilen tepkiye refleks denir.Refleks merkezi omuriliktir.
ÖRNEK
Limon dendiğinde veya limon gördüğümüzde ağzımızın sulanması, dizimize çekiçle vurduğumuzda dizimizin yukarıya kalkması, yüksek ışıkta göz bebeğinin küçülmesi, hapşırma vb.

Refleks İkiye Ayrılır
Doğuştan (Kalıtsal) Refleks
• Doğuştan gelir, sonradan kazanılmaz.
• Öksürme, hapşırma, iğne batan elin çekilmesi, göz
kapağının kırpılması, çocuktaki emme davranışı.
Sonradan (Şartlı) Refleks
• Sonradan öğrenmeyle oluşur.
• Araba sürme, örgü örme, limon görüldüğünde ağzın sulanması.

fettah güler
12-03-10, 22:30
Bence bu konu daha çok tartışılır.Benim düşünceme göre bir etki tepki meselesi.Benim kanahatimce eğer acı çekseydi bir daha asla o kancayı yutmazdı saygılar

Mustafa DEDEMLİ
13-03-10, 01:12
Bu sazan ağzında iğneyi hissedim tükürüyor değilmi.O zaman hisseden canlı da acıyı mutlaka hissedecektir.
Benim fikrim sazan da acı çeker.
Dip yapısı taşlık olan göllerde sazanın dudakları daha sert ve kalınca olur.Bu türler belki acıyı az duyarlar.Çünkü dudakları bizdeki (arkadaşımızın söylediği gibi) nasır tutan topuk veya avuç içlerimiz gibi sertleşmiştir.